Két hónapig kedvezményes áron tankolhatnak az autósok a TotalEnergies francia autópályák melletti benzinkútjain, az olajipari vállalat ugyanis – kormányzati nyomásra – literenként 12 eurócenttel – mintegy 48 forinttal – mérsékli az üzemanyagárakat.

A kedvezmény a turisztikailag legsűrűbb időszakban, július elsejétől augusztus végéig lesz érvényben az országban.

A customer refuels a vehicle at a TotalEnergies SE gas station in Toulouse, France, on Thursday, Feb. 10, 2022. TotalEnergies promised to increase its dividend and buy back more shares after posting a record fourth-quarter profit.Un client fait le plein d un vehicule dans une station-service de TotalEnergies SE Toulouse, en France, le jeudi 10 fvrier 2022. TotalEnergies a promis d augmenter son dividende et de racheter davantage d actions apres avoir enregistre un benefice record au quatrieme trimestre (Photo by Matthieu Rondel / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
Fotó: Matthieu Rondel / Hans Lucas via AFP

Ez a már meglévő, 18 centes kormányzati kedvezményen felül jár az autósoknak, a TotalEnergies kútjain így 30 centre emelkedik a diszkont. A vállalat közleménye szerint péntektől egy 50 literes tankolásnál így 15 eurót spórolhatnak meg az autósok. A társaság mintegy 3300 töltőállomást üzemeltet Franciaországban.

A Macron-kabinet eddig is igyekezett nyomást gyakorolni az üzemanyag-kereskedőkre, hogy vállaljanak szerepet az elszálló energiaárak miatt a háztartásokra nehezedő terhek enyhítésében.

A TotalEnergies részvényei délelőtt 1,2 százalékkal gyengültek a párizsi börzén, az év eleje óta azonban így is 14 százalékot emelkedett a kurzus.

Az orosz-ukrán háború nyomán kialakult rendkívüli energiahelyzet miatt már a nagy francia energiaszolgáltatók is kongatják a vészharangot. A hét elején az Engie, az EDF valamint a TotalEnergies vezetői közös közleményben hívták fel a figyelmet az energiafelhasználás csökkentésének fontosságára, kiemelve, hogy a válság következtében az emelkedő árak veszélyeztetik Franciaország társadalmi és politikai kohézióját.