A versenyhivatali eljárás elhúzódása miatt az eredetileg tervezettnél később, várhatóan ősszel zárulhat a Renault Hungária felvásárlása. Ezt követően kerülhet az AutoWallis és a Salvador Caetano csoportokhoz a Renault, a Dacia és az Alpine márkák kizárólagos magyar importőri joga – jelentette be szerdán a pesti autósvállalata.

Az AutoWallis és a portugál Salvador Caetano-csoport tavasszal jelentette be, hogy közösen vásárolják fel a Renault Hungária Kft.-t, megszerezve ezzel a Renault, a Dacia és az Alpine márkák kizárólagos magyar importőri jogát. A tranzakció versenyhivatali jóváhagyáshoz van kötve, az ezzel kapcsolatos eljárás elindult, azonban a folyamat az AutoWallison és a Salvador Caetanón kívül álló okok miatt elhúzódik. 

2020.03.24. Szeged Új renault clio (4 kerékbe). Fotó: Frank Yvette, Délmagyarország
Fotó: Frank Yvette / Délmagyarország

Az eredeti tervek szerint július 1-től kerülhettek volna a márkák importőri jogai az AutoWallishoz és partneréhez, ám a jelenlegi információk alapján ez idén ősszel valószínű. 

A Budapesti Értéktőzsde prémiumkategóriájában jegyzett AutoWallis Nyrt., a Renault-csoport és a portugál Salvador Caetano-csoport között létrejött háromoldalú megállapodás alapján az AutoWallis és a Salvador Caetano-csoport 50-50 százalékos részesedéssel AutoWallis Caetano néven létrehozott egy új vállalatot, mely a versenyhivatal engedélyét követően felvásárolja a Renault, Dacia és Alpine márkák magyar importőri jogát birtokló Renault Hungária Kft.-t. A két autókereskedelemmel és mobilitási szolgáltatások nyújtásával foglalkozó vállalat így egyenlő hányaddal lesz tulajdonosa a 2021-ben 70,3 milliárd forint árbevételű magyar értékesítő vállalatnak, amennyiben a tranzakció zárásához szükséges összes feltétel teljesül.