Mindenki Mol részvényt akar az elmúlt három kereskedési napon, az olajtársaság papírjai a hétfői nyitástól kezdve 13 százalékkal drágultak. Az emelkedést több dolog támogatja, egyrészt még meg lehet venni a Mol papírokat a részvényenkénti 300 forintos osztalékért

Kedden kiderült, hogy a hitelminősítők is stabilnak ítélik a magyar olajcég kilátásait, s az is jó hír, hogy a hónap első felében jelentős mennyiségű olajat importált a cég Oroszországból. A kevésbé jó hírek sem csökkentették a vételi kedvet, így például az, hogy szerdán kismértékben lefelé korrigáltak a nyersolaj jegyzésárak, vagy hogy tűz ütött ki a százhalombattai finomítóban

Szerda délután újabb lendületet hozott a piacára, hogy a Raiffeisen Bank emelt a Mol célárán, a korábbi 3000 forintról 3300 forintra.

Fotó: Móricz-Sabján Simon

Az osztrák pénzntézet tartásról vételre javította a Mol részvények ajánlását. Indoklásuk szerint a kedvező külső piaci környezet bőven képes ellensúlyozni a nemrég bevezetett extra adók hatását. A 2022-re prognosztizált magasabb készpénzbevételek, valamint a brit eszközök eladásából származó egyszeri bevételek és a pozitív piaci kilátások lehetővé teszik a Mol számára, hogy idén és jövőre részvényenként 200 forintos osztalékot fizessen - véli Oleg Galbur, a bank elemzője. Aki szerint az EU döntése az oroszországi olajról való leválásról tartósan magas olajárakat eredményez. 

A Raiffeisen elemzője szerint a Mol idén 1,4 milliárd dollár EBITDA-t érhet el a nyersolajfinomításon, ami a tavalyi eredmény megduplázódását jelentené. A Mol EV/EBITDA-ja jelenleg 20 százalékkal alacsonyabb a régiós versenytársakhoz képest, ami jelentős alulértékeltség a vonzó eredménykilátások mellett - véli a bank szakértője.