Számottevő haszonkiesést okozhat a Molnak a Dunai Finomítóban bekövetkezett keddi tűzeset. Bár a tüzet szerencsére sikerült hamar eloltani, és jelentős anyagi kár sem keletkezett, az atmoszférikus és vákuumdesztillációs-2 (AV-2) üzem sérülése miatt a magyar olajvállalat két hétig a szokásos napi 21 ezer tonna helyett várhatóan 8 ezer tonnával kevesebb kőolajat tud feldolgozni.

Az Erste Befektetési Zrt. becslése szerint a visszaeső termelés a mostani nagyon kedvező környezetben 30 millió dollár – mintegy 11,4 milliárd forint – kiesést jelenthet a Molnak.

Fotó: Móricz-Sabján Simon

A befektetési szolgáltató szerint azzal, hogy a százhalombattai finomító ideiglenesen csökkentet kapacitással üzemel, a Kárpát-medence üzemanyagellátása tovább nehezedik, mivel az OMV schwechati finomítója nem indult újra június elején egy robbanás miatt, a pozsonyi finomító karbantartása július közepéig tart. Az elmúlt két hétben Magyarország és Ausztria is a stratégiai tartalékokhoz nyúlt, a régiós  benzin- és dízelellátás biztosítása érdekében.