A hétfői zuhanást követően ereje teljében tért vissza a parkettre a Mol, az olajcég részvényei délután négy óráig közel öt százalékot raliztak. A korrekcióban szerepe lehet, hogy egy friss felülvizsgálatot követően az S&P kedden megerősítette a Mol ‘BBB-,‘ befektetésre ajánlott minősítését és az adósságbesoroláshoz kapcsolódó stabil kilátásokat. 

A stabil kilátás az amerikai hitelminősítő közleménye szerint azt jelzi, hogy a piaci bizonytalanságok és kockázatok ellenére, a magyar olajtársaság üzleti rugalmassága és sokrétűsége, valamint konzervatív pénzügyi politikája, limitálná egy esetleges teljes orosz olaj embargó és a megnövekedett adóterhek hatásait.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / VG

Az S&P jelentése megjegyzi, hogy egy esetleges orosz olajra kivetett teljes magyar tilalom problémákat okozhat, hiszen a Mol által feldolgozott olaj több mint 50 százaléka Ural típusú és a megfelelő alternatívák megtalálásához idő és további beruházások szükségesek. Az S&P szerint a Mol robusztus cash flow termelő képessége, valamint erős likviditása ellensúlyozza ezen kockázatokat.

Múlt héten egy másik hitelminősítő, a Fitch is véleményt mondott a magyar társaságról. A Fitch ugyancsak megerősítette a Mol 'BBB-' besorolását, azonban stabilról negatívra módosította hosszú lejáratú adósságbesorolásához kapcsolódó kilátásait. A Fitch sem feltételezi az oroszországi földgázszállítás leállítását, egyúttal hangsúlyozták, hogy a Molnak számos eszköze van pénzügyi helyzetének és erős likviditásának megvédésére. 

A Mol piacán további optimizmusra adhat okoz, hogy június első felében az egy hónappal korábbinál több olajat importált Oroszországból az Interfax hírügynökség jelentése alapján. A legtöbb ország, amely csővezetéken kap olajat Oroszországtól, június 1-13. között májushoz képest csökkentette importját, Magyarország azonban 14 százalékkal, napi 19 700 tonnára növelte a vásárlásokat.