Kedden esedékes az ukrán állami tulajdonban lévő Naftogaz egyik kötvényének tőketörlesztése, a gázipari vállalat azonban aligha teljesíti fizetési kötelezettségeit, sőt a Reuters szerint borítékolható, hogy a háború sújtotta országban sorra érkeznek majd a hasonló bejelentések. De nem csak a vállalati szektor van bajban, az ukrán kormány a múlt héten ezért kezdeményezte a nemzetközi hitelezőinél a háború nyomán megcsappant adóbevételei miatt a visszafizetések halasztását. 

A havi ötmilliárd dollár költségvetési hiánnyal küzdő ukrán állam a múlt héten kérvényezte hitelezőinél húszmilliárd dollárnyi adóssága visszafizetésének halasztását, legalább két évvel. 

A csomagban többféle devizában denominált és lejáratú van, köztük például az a 2,6 milliárd dollár névértékű, amelyet a 2015-ös adósságátütemezéskor bocsátottak ki, lejárata 2040, a kamatozása pedig a változását követi. A február 24-én indult megszállás kezdete óta Ukrajna minden nemzetközi törlesztési kötelezettségét teljesítette, a szeptember 1-jén esedékes egymilliárd dolláros lejárat miatt azonban július 20-án már kénytelen volt kétéves visszafizetési moratóriumot kezdeményezni. Az előzetes hírek szerint az államot finanszírozó befektetők nyitottak a tőke- és kamatfizetések átütemezésére, a határidő a kérdésben augusztus 9. 

Amit az államnak elnéznek a befektetők, az állami vállalatoknak kevésbé: a Naftogaz korábban, július 12-én fordult hitelezőihez, szintén kétéves moratóriumot kérve, a jelek szerint eredménytelenül. A társaságnak 1,45 milliárd dollár adóssága van, ebből 2024 júliusában lejár 613 millió dollárnyi eurókötvény, 2026 novemberében pedig 500 millió dollár. Sőt, a múlt héten pedig már ki is futott egy 335 millió dolláros kötelezettség, erről a kötvényről kedden (ma) jelenthető ki, hogy nem teljesítővé válik. 

Pedig a Naftogaz az államtól is segítséget kért, amelyre előbb elutasító választ kaptak, a második megkeresésükre pedig nem is reagáltak. Érdekesebb az állami útépítő vállalat – Ukravtodor – kötelezettsége, a vállalatnak december 24-én kell a 700 millió dolláros kötvényei után kamatokat fizetnie, ha erre képtelen, akkor az államra száll a kötvényesek követelése. 

A Russian serviceman inspects an underground tunnel at the Azovstal steel plant in Mariupol, amid the ongoing Russian military action in Ukraine, on June 13, 2022. (Photo by Yuri KADOBNOV / AFP)
Fotó: Yuri Kadobnov

Nem lehetnek nyugodtak az ország legnagyobb acélműve, a mariupoli székhelyű Metinvest hitelezői sem, akik korábban 1,85 milliárd dollár névértékű kötvényt vásároltak. Ezek a hitelpapírok jövőre, 2025-ben és 2029-ben járnak le. Rossz hír, hogy a cég tárgyi eszközeinek egy része megsemmisült, az ő tulajdonukban van ugyanis az Azovstal vas- és acélmű, amely a város ostromának egyik fő harctere volt. A Metinvest anyacégének (SCM Holdings) tulajdonosa, Rinat Ahmetov, Ukrajna leggazdagabb embere mindenesetre máris több milliárd dolláros kártérítési igényt fogalmazott meg az orosz állammal szemben.