Közélet

Még mindig százak rekedtek csapdában a mariupoli pokolban

A mariupoli Azovstal acélgyár alagsoraiból kimenekített civilek kedden érkeztek meg Zaporizzsjába.

Az Azovsztal acélműből kimenekített mintegy 156 személy vasárnapi kimenekítésük után kedd délután megérkezett Zaporizzsjába – tudatta a BBC.

Ennek ellenére még mindig több száz civil, köztük több mint egy tucat gyermek rekedhetett a mariupoli acélmű romjai alatt. A segélyszervezet munkatársai több időt kértek, hogy kimenekíthessék az embereket a telephely alagsorában lévő alagutakból, a kérést azonban elutasították az oroszok – mondta Iryna Verescsuk, Ukrajna miniszterelnök-helyettese Zaporizzsjában. 

Verescsuk elmondta, hogy a civilek kimentése az ENSZ és a Vöröskereszt közreműködésével valósult meg a múlt héten, és meg akar hajolni azok előtt, akik segítették az emberek evakuálását. A miniszterelnök-helyettes közölte, hogy holnaptól újra arra szólítják fel az orosz erőket, hogy tartsák nyitva ezt a humanitárius folyosót. Hozzátette, Ukrajna senkit sem fog hátrahagyni, beleértve a sebesült katonákat sem.

DPR LPR Russia Ukraine Military Operation
Fotó: Sputnik via AFP

Azt reméltük, hogy sokkal többen tudnak csatlakozni az evakuált különítményhez, ez azonban nem sikerült, ezért vegyesek az érzéseink

 – mondta Pascal Hundt, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) munkatársa a Zoom újságíróinak.

Oroszország a tűzszünet megkötése után kedden folytatta az Azovsztal acélgyár elleni támadását, miután az ukrán katonák a tüzelőállásokba vonultak – adta hírül a RIA hírügynökség.

"Az orosz hadsereg és a Donyecki Népköztársaság egységei a tüzérség és a repülőgépek segítségével megkezdték a tüzelőállásoknak a megsemmisítését" – közölte az orosz védelmi minisztérium a RIA hírügynökséggel. 

Mariupol Oroszország egyik fő célpontja, hogy Ukrajna Azovi-tengeri összeköttetését elvágja, és összekapcsolja az orosz ellenőrzés alatt álló déli és keleti területeket.

 

Azovstal evakuálás Mariupol
Kapcsolódó cikkek