Három dolgozó kommunista pártsejtet alapított a sencseni székhelyű HSBC Qianhai Securities befektetési banknál, mely a brit bankház 90 százalékos tulajdona.  

A HSBC vezetésének semmi köze a csoport megalakulásához, a kommunista pártszervezetek gyakoriak a kínai magánvállalatoknál– közölte a HSBC.
Európa legnagyobb befektetési bankja londoni központtal működik, de a legfőbb bevételi forrása a hongkongi operáció. A bankház a XIX. század óta jelen van Hongkongban és Sanghajban. Sőt az elmúlt években visszafogta nyugati ambícióit, s a kontinentális Kínára koncentrál.  

A pedestrian walks past the HSBC headquarters in Hong Kong on April 26, 2022 after the banking giant said that first-quarter profits dropped nearly 30 percent owing to higher-than-expected credit losses and inflation but the Asia-focused lending giant remained upbeat about its outlook. (Photo by Peter PARKS / AFP)
Fotó: Peter Parks / AFP

A HSBC esete nem egyedi. Számos multinacionális vállalathoz kapcsolódó leánycégnek van saját pártszervezete. Így például a L’Oréal kozmetikai cég és a Renault autógyártó kínai vegyes vállalatainál is működnek kommunista sejtek.  A párt hivatalos lapja, a People’s Daily szerint  75 ezer külföldi vállalat rendelkezik pártsejtekkel, amelyek a Kínában működő külföldi vállalkozások 71 százalékát teszik ki. 

A kínai kommunista párt felszólította tagjait, hogy minden olyan vállalatnál hozzanak létre üzemi alapszervet, ahol legalább három párttag dolgozik. Hszi Csin-ping elnök ily módon próbálja biztosítani a párt befolyását a vállalatok irányításában. 

Egyrészt Peking kinyitja a pénzügyi kapukat, hogy külföldi befektetőket vonzzanak a kínai piacra, mert most valóban nagy szükségük van a külföldi tőkére, másrészt, mindenáron ellenőrizni akarják a betelepülő cégek működését– mondta a Wall Street Journalnak Dennis Kwok, egykori hongkongi törvényhozó, a Harvard Egyetem kutatója. Hozzátéve: a pártsejtek az elején csak tanulmányozzák a működést, ám később egyre aktívabban befolyásolják az igazgatósági döntéseket, s bizonyos esetekben utasításokat adnak a menedzsmentnek.

A kínai állami média beszámolói szerint a bankszektorban sem újdonság a pártirányítás. A Citigroup és a Standard Chartered leánybankjainál évtizednél hosszabb ideje működik üzemi alapszervezet. A Standard Chartered 1800 sanghaji dolgozójából 300 párttag. A HSBC esetében az szúrhat szemet, hogy a világ egyik legnagyobb befektetési bankja érintett, mely áprilisban növelte a leánybankban a tulajdoni hányadát 90 százalékra a korábbi 51 százalékról.  A leánybank irányítási joga Londonban van, de úgy tűnik Peking is beleszólna a menedzsmentbe.