Délután is felülteljesítő maradt a pesti amely a jelentős mínuszokat felhalmozó nyugati indexekkel ellentétben erősödni tudott csütörtökön. Miközben a frankfurti DAX vagy a párizsi CAC 40 bő másfél százalékos veszteséget könyvelhetett el délután három óráig, a BUX 0,9 százalékkal került feljebb.  

A pesszimista nemzetközi befektetői hangulattal leginkább a Mol és a Richter dacol. Az olajtársaság részvényei 2,2 százalékkal 2900 forintra erősödtek, a gyógyszergyártó részvényei pedig a tegnapi ralit folytatva 2,3 százalékkal 7530 forintig kerültek feljebb.  

Az OTP ezzel szemben továbbra is gyengélkedik, a kurzus újabb 0,4 százalékkal ereszkedett, így jelenleg ismét 8000 forint alatt jegyzik a legnagyobb hazai bankpapírt. A blue chipek közül nagyon kilóg a Magyar Telekom, amely 2,9 százalékos esés után 305 forintnál jár.

tőzsde Stock market bear market. medve medvepiac Downward trend esés zuhanás diagramok charts on the befektetés investment platform. Double exposure of the bear and candles on the chart.
Fotó: Shutterstock

A forint vegyesen teljesít, az euróval szemben fél százalékkal, a 408,3-as szintig erősödött vissza a hazai fizetőeszköz, a dollárral szemben azonban lényegében stagnál a kurzus. Az amerikai pénz egységéért 408,5 forintot kérnek a devizapiacon.

Az amerikai tőzsdék számottevő mínusszal nyithatják a kereskedést, részben a csalódást keltő nagybanki gyorsjelentések miatt. A S&P 500 1,3 százalékos, a Dow Jones 1,6 százalékos veszteséget mutat a tőzsdenyitást megelőző elektronikus kereskedésben, a határidős Nasdaq index pedig 0,9 százalékkal ereszkedik.

A szaporodó recessziós félelmekre jelentősen csökken az olaj világpiaci ára. A Brent típusú nyersolaj hordónkénti jegyzése 1,2 százalékkal 98,6 dollárra mérséklődött, míg a WTI hordónkénti ára 1,4 százalékkal 95,2 dollárra csökkent.A befektetők attól tartanak, hogy  az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed meredeken emeli a kamatot, ami visszafogja a gazdaság növekedését és ezáltal a kőolaj iránti keresletet.

A makacsul erősödő dollár, valamint a borús makrogazdasági kilátások nyomás alatt tartják az ipari fémeket is. A réz árfolyama 1,2 százalékkal, tonnánként 7235 dollárra esett a londoni fémtőzsdén, miután előző nap 20 havi mélyponton, 7160 dolláron is járt a kurzus.

A cink jegyzése két százalékkal, 2893 dollár/tonnára, az alumínium árfolyama 0,7 százalékkal, tonnánként 2339 dollárra, gyengült. A nikkelé árfolyama 3,7, az ólomé 4,1 százalékkal süllyedt.