Az amerikai nagybankok csütörtök kora délután befutó beszámolóival hivatalosan is megkezdődött a második negyedéves gyorsjelentési szezon a tengerentúlon.

Elsőként a JPMorgan és a Morgan Stanley fedte fel eredményszámait, amelyeket a megugró inflációs és kamatkörnyezet miatt a szokásosnál is fokozottabb befektetői várakozás előzött meg. Már csak azért is, mert az elemzők a közelgő recesszióval kapcsolatos aggodalmak miatt sorra vágták vissza a szektor nyereségbővülésére vonatkozó becsléseiket, miközben a legtöbb nagybank részvényárfolyama az elmúlt hetekben egyéves mélypontra süllyedt.  

A rossz időkre készül a JPMorgan

Ebbe a pesszimista környezetbe érkezett a JPMorgan vártnál gyengébb számokat hozó jelentése, részben visszaigazolva a befektetők aggályait. A legnagyobb amerikai bank profitja 28 százalékkal 8,6 milliárd dollárra zsugorodott a június végén zárt negyedévben, döntően a nem teljesítő hitelek miatt félretett biztonsági tartalékképzés miatt, amit a közelgő gazdasági recesszióval indokol a menedzsment.  

Offices of JPMorgan Chase & Co, an American multinational investment bank and financial services holding company, seen in Dublin.With the growing number of COVID cases and a dangerously contagious new COVID variant raging in the UK, the Irish Cabinet has decided to introduce new restrictions before Christmas.After three weeks of 'normality', all hospitality services, including pubs and restaurants, are set to close again on Christmas Eve.On Monday, December 21, 2020, in Dublin, Ireland. (Photo by Artur Widak/NurPhoto) (Photo by Artur Widak / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Artur Widak / NurPhoto via AFP

Az április és június közötti időszakban 1,1 milliárd dollárt különített el erre a célra a nagybank, amely egy éve ilyenkor még 3 milliárd dollárt szabadított fel biztonsági tartalékaiból.

A 2,76 dolláros egy részvényre jutó eredmény (EPS) ezzel jócskán visszaesett a tavalyi 3,78 dollárról, egyúttal alulmúlta a Wall Street 2,88 dolláros EPS-várakozását is.

A geopolitikai feszültségek, a magas a csökkenő fogyasztói bizalom, valamint a soha nem látott monetáris szigorítás és az ukrajnai háború együtt nagy valószínűséggel negatív hatással lesznek a világgazdaságra

 – figyelmeztetett Jamie Dimon vezérigazgató.  

A társaság a bevétel soron is elmaradt a várttól, a Refinitiv 31,95 milliárd dolláros konszenzusával szemben csak 31,63 milliárdos tényadat szerepel a jelentésben. Ez 1 százalékos bővülés éves alapon. A sebesen emelkedő kamatkörnyezet hatására a kamatbevételek 19 százalékkal, 15,2 milliárd dollárra gyarapodtak, a befektetési banki tevékenységből származó bevétel ugyanakkor több mint 60 százalékkal zuhant, az IPO- és a cégfelvásárlási piac egyidejű kiszáradásával párhuzamosan.  

Az egész évre 58 milliárd dollár kamatbevétellel számol a JPMorgan. A pénzintézet emellett bejelentette, hogy ideiglenesen felfüggeszti a sajátrészvény-vásárlásokat, hogy erősítse mérlegét a banki stresszteszt követelményeinek való megfeleléshez.  

A borús előrejelzést és a részvényvásárlás leállítását nem fogadták jól a befektetők, a társaság részvényei 4 százalékot estek közvetlenül a jelentés közzététele után, a piacnyitás előtti elektronikus kereskedésben.

A gyenge befektetési üzletág rontotta a Morgan Stanley negyedévét

Csalódást keltett az alig fél órával a JPMorgan után jelentő Morgan Stanley is. A megabank 2,5 milliárd dolláros profitja elsősorban a gyenge befektetési banki szegmens miatt maradt el a piaci szakértők által várt 2,77 milliárdtól, és szűkült 29 százalékkal a tavaly megtermelthez mérten. A tényadat egy részvényre vetítve 1,39 dollár eredményt jelent, 14 centtel kevesebbet a Refinitiv konszenzusában szereplőnél.

The Morgan Stanley Global Headquarters are pictured on April 17, 2019 in New York City. (Photo by Johannes EISELE / AFP)
Fotó: Johannes Eisele / AFP

A hitelintézet bevételei éves alapon 11 százalékkal, 13,1 milliárd dollárra csökkentek, alatta maradva az elemzők által várt 13,5 milliárd dollárnak. A bevétel visszaesésében jelentős szerepe volt a meglehetősen gyengén muzsikáló befektetési banki üzletágnak, amely a volatilis piaci környezetben ritkuló ügyletek miatt korábbi bevételeinek alig felét szállította a második három hónapban. A részvény- és a kötvénykereskedelmi szegmens ugyanakkor a hatalmas piaci hullámzások mellett továbbra is erős teljesítményt nyújtott. Az előbbi 2,96, az utóbbi 2,5 milliárd dollár bevételt szállított, túllépve a szakértői várakozásokon is.

Mindent egybevetve erős negyedévet zárt a cég egy olyan volatilis piaci környezetben is, amilyet már jó ideje nem láttunk

 – értékelt a bankvezér James Gorman.

A Goldman Sachs részvényeivel másfél százalékos mínuszban kereskedtek a beszámoló publikálása után.

A nagybankok közül holnap ismerhetik meg a befektetők a Citigroup és a Wells Fargo negyedéves eredményét, jövő hét elején pedig a Goldman Sachs és a Bank of America fedi fel lapjait.