Az európaritásra izmozó dollár folyamatosan szívja el a likviditást a feltörekvő piaci devizák elől. Folytatódott a forintgyengülés, de a lengyel zlotyt is csúnyán megütötték. Szerdán gyors egymásutánban több rövid életű történelmi csúcsot állított be az euró-forint kurzus. A cikk zárásakor 412,75 volt az aktuális historikus szint.

 


Az RSI indikátor még mindig nem ért a túlvett tartományba, így technikai alapon még lehet tere a további forintgyengülésnek– mondta a VG-nek Varga Zoltán, az Equilor szenior elemzője. Hozzátette: Most a 123,6 százalékos Fibo-szintet érdemes figyelni, amely 410,22-nál húzódik, s ha felette zár az euró-forint jegyzése, akkor a következő megálló 416,78-nál, a 138,2 százalékos Fibonacci-szintnél lehet.Fordulat esetén pedig rövid távú támaszt nyújthat a 405,70-os szint.
Fundamentális alapon a forint gyorsuló esése többek közt a külkereskedelmi és folyó fizetési mérleg egyensúlytalanságával, az késésével és a dollárerősödést szító kockázatkerüléssel magyarázható – vélekedett Miró József, az Erste vezető elemzője, aki arra hívta fel a figyelmet:az elmúlt hetekben az euró-forint swappiacon, igaz, lépésről lépésre, mégis erősen emelkedtek a kamattartalmak,  Ami szinte „felhívás keringőre”. A forinteszközök kamatai ugyanis nem követték ezt a változást, vagyis a belső kamatszint már nem kedvező az úgynevezett „carry” traderek számára, akik a különféle devizák eltérő kamatozását próbálják kihasználni. A negyedévek végén nem ritka a magas swappiaci kamat, amely mostanra a különböző futamidőket tekintve 9-11 százalékra emelkedett. Ezt a Magyar Nemzeti Bank (MNB)  néhány hetes swappiaci tenderekkel, az eurólikviditás bővítésével és a forintlikviditás szűkítésével szokta kezelni. Ám a mostani, erősen negatív piaci hangulatban ez nem elegendő. Amíg nem nő a piacokon a kockázatvállalási hajlandóság, addig az exportőrök határidős euróeladásai, az MNB jelentősebb swappiaci tenderei vagy az Európai Központi Bank (EKB) közbelépése hatna nyugtatólag, ha az EKB euróswapokon keresztül eurót adna a magyar jegybanknak. 

ezer, ezres, Szent István, pénz, bankjegy, gyengülő, zuhanó, 1000 forint. Parachutist is flying a flag of forint bill. National investment. Fly men in black suit.
Fotó: Shutterstock


A lengyel zlotyt is ütötték szerdán.  Meghatározó szinteket lépett át az euró-zloty kurzus. Kedden áttörte a 76,4 százalékos Fibo-szintet, szerdán pedig már a 61,8 százalékos Fibonacci-szintet tesztelgette, 4,7836-nél. Szignifikáns áttörése esetén elérhető lehet a 4,8249-es szint, különösen, mivel az RSI indikátor még itt sem ért a túlvett tartományba.