A tőkepiaci eladási hullám és az amerikai jegybank agresszív kamatemelései szinte minden fontosabb devizával szemben erősítették a dollárt az utóbbi időszakban. A Reuters elemzői felmérése szerint a trend a következő időszakban is folytatódik – a befektetők biztonságos menedéket keresnek, mivel tartanak a recessziótól.  

pénz bankjegy Money Origami sas EAGLE Folded with Real One Dollar egydolláros papírpénz Bill Isolated on White Background valuta árfolyam
Fotó: Shutterstock

A zöldhasú tavaly 7 százalékkal, az idén az év eddigi részében 12 százalékkal drágult – erősödése meghaladta az elemzői várakozásokat. A megkérdezett 48 devizapiaci szakértő közül 37-en vélekedtek úgy, hogy legalább három hónapig tart még a folyamat. Közülük tizenkilencen hat, tízen 6-12, négyen 12, ketten pedig két évre tették a dollár várható további drágulásának időtartamát. Mindössze tizenegyen vélték úgy, hogy a rali 3 hónapnál rövidebb idő alatt kifullad. 

Egy másik, 70 elemzőt felölelő konszenzus viszont továbbra is tartja azt a feltevést, amely szerint a következő 12 hónap során vége szakadhat a zöldhasú szárnyalásának, annak ellenére, hogy az euró árfolyama húszéves mélypontra süllyedt.  

Akik szerint a dollár gyengülni fog, azok elfeledkeznek arról, hogy az amerikai deviza egyben biztonságos menedéknek is számít – mondta Jane Foley, a Rabobank devizapiaci stratégája. „Ha feltételezzük, hogy az eurózónában és az Egyesült Királyságban is beüt a a globális pedig lelassul – mibe lehetne menekülni, ha nem a dollárba?” – tette hozzá. 

Az euró, a japán jen és a brit font – amelyek jegybankjai vagy nem emeltek kamatot, vagy nem olyan szinten, mint a Fed – két számjegyű mértékben gyengültek 2022-ben. Az amerikai központi bank legutóbbi üléséről – amelyen 75 bázisponttal emelték az irányadó kamatot – közzétett jegyzőkönyv szerint a romló inflációs helyzet erodálja a Fedbe vetett bizalmat. Kétségek vetődnek fel azzal kapcsolatban is, hogy a jegybank képes lesz-e úrrá lenni a helyzeten. 

Ez arra kényszerítette a központi bankot, hogy több évtizede nem látott, agresszív monetáris politikai szigorító ciklusba kezdjen. Jerome Powell, a Fed elnöke egyértelművé tette, hogy az letörése elsődleges, még annak árán is, ha a munkanélküliségi ráta romlik. A jegybank elkötelezettsége láttán egyből elharapóztak a piacon a recessziós félelmek – ez újra vonzóvá teszi a dollár klasszikus, menekülődeviza jellegét.  

Az euró, amely 10 százalékkal esett a zöldhasúhoz képest az idén, a konszenzus szerint 2023 közepére 8 százalékkal, 1,1 dollárra erősödhet. A felmérés mediánja ugyanakkor 12 hónapos távra nézve öt éve a legalacsonyabb árfolyamot jelzi előre. 

A fontosabb devizák közül a jen teljesített a legrosszabbul az amerikai fizetőeszközzel szemben, csaknem 15 százalékot zuhant 2022-ben, a várakozások szerint a következő hat hónap során még 130 jennél is mélyebbre esik. 

„A Bank of Japan (BoJ) arra kényszerülhet, hogy feladja a hozamgörbe kontrolljára irányuló monetáris politikáját, ha a jen a következő hónapokban tovább gyengül, viszont közvetlen devizapiaci beavatkozás nem valószínű” – vélekedett Cobo Garcia, a BBVA devizapiaci stratégája. Az intervenció (jenvásárlás) lehetősége annak kapcsán merült fel, hogy a japán gazdaságpolitikában aggodalmak vetődtek fel a túlzott gyengülés kapcsán.

A BoJ határozottan cáfolta, hogy változtatna a jelenlegi irányon,így elemzők elképzelhetőnek tartják, hogy a kormányzat fog lépni – ha folytatódik devizájuk gyengülése. „A jelenlegi árfolyamszint nem elég ahhoz, hogy a jegybank változtasson a monetáris politikáján, viszont a 140-150-es szinteken már változhat a helyzet” – tette hozzá Garcia. A japán deviza erősítése érdekében a pénzügyi vezetés utoljára 1998-ban interveniált.  

Az angol font az idén 12 százalékot gyengült, a konszenzus arra számít, hogy ennek felét még jövőre visszahozza – a Bank of England várhatóan folytatja kamatemelési sorozatát.  

A feltörekvő országok számára vészjósló folyamatok indultak el, a recessziós félelmek nyomán a befektetők menekülhetnek a kockázatosabb devizákban denominált eszközökből, és a biztonságosabb dollárbefektetéseket választhatják. Kína szorosan fogja a jüant, erős az árfolyam feletti kontroll, az indiai rúpia és a malajziai ringgit is várhatóan tartja az árfolyamszintjét, viszont az orosz rubel és a török líra az elemzők szerint gyengülésre van ítélve.