Az amerikai részvénypiacok egyik legfontosabb indexének, az S&P 500-nak a kosarába tartozó cégek az elemzői várakozások szerint a második negyedévben 6 százalékos profitjavulásról számolnak be – az IBES és Refinitiv felmérése szerint. A harmadik negyedévre a nyereségnövekedés üteme 11 százalékra gyorsulhat.  

NEW YORK, NY, 09.03.2017 - ESTATUA-NEW YORK - Estatua de uma menina instalada em frente da estatua do touro de carga de Wall Street atrai centenas de turistas em Manhattan na cidade de New York nesta quinta-feira, 09. A State Street Global Advisors, uma terceira maior administradora de recursos do mundo, instalou uma estátua na manhă de ontem terça-feira como parte de uma campanha para pressionar como empresas. (Foto: William Volcov/Brazil Photo Press/Folhapress) (Photo by William Volcov / BRAZIL PHOTO PRESS / Brazil Photo Press via AFP)
Fotó: William Volcov / AFP

A kép az öreg kontinensen még rózsásabb, a Europe Stoxx 600 vállalatai az elemzői várakozások szerint átlagosan 22 százalékos profitjavulást jelentenek a második negyedévre. Ennek azonban az áll a hátterében, hogy az európai tőzsdeindexek kosaraiban sokkal nagyobb az energiacégek súlya. 

A harmadik negyedben a profitnövekedés a várakozások szerint 29 százalékra gyorsul.  

Vannak azonban akik erős kétségeiket fejezik ki a látszólag parádés számok kapcsán. A makrogazdasági helyzet ugyanis nem tükrözi az optimista elemzői jóslatokat. Az emelkedik, a gazdasági hangulatindexek pedig az óceán mindkét partján recessziós veszélyre figyelmeztetnek.  

Semmi kétségem a felől, hogy leminősítésekre számíthatunk

- mondta a Financial Timesnak Neill Birell, a Premier Milton Investors befektetési vezetője. A profitokra vonatkozó elemzői konszenzus a fantáziák világában mozog – tette hozzá. Grace Peters, a JPMorgan privátbankjának európai részvényekért felelős stratégája hasonlóan vélekedik. Szerinte a vállalatok menedzsmentje “kezdi felmérni” az üzleti feltételek változását. Így számíthatunk arra, hogy bár a második negyedévre jó számokat közölnek majd a cégek, sokuk profitfigyelmeztetést tesz majd közzé.  

A különböző hangulatindexek, beszerzési menedzser indexek romló tendenciát mutatnak, a JPMorgan és az S&P Global által publikált globális Beszerzési Menedzser Index 22 havimélypontra süllyedt. Amikor az üzleti bizalmi indexek csökkennek, az elemzők általában rontják a cégek profitkilátásait. Most azonban ezt nem tették meg olyan mértékben, amelyet a makrokörnyezet romlása indokolna” - mondta Trevor Greethan, a Royal London Asset Management közgazdásza.  

Az FTSE All World index, amely a fejlett és a feltörekvő részvénypiacok alakulását összegzi az idén több mint 20 százalékkal esett, nagyjából annyival, mint az S&P 500 index. Az európai Stoxx 600 16 százalékkal gyengült. 

Az Oxford Economics elemzése szerint a várakozásoktól elmaradó profithírekre az amerikai részvények reagálhatnak a legrosszabbul.  

A Barclay’s európai részvénystratégái szerint, ha a makrohelyzet várakozásaiknak megfelelően alakul, a Stoxx 600 380 pontra eshet a jelenlegi 410 körüli szintekről. Ez a szcenárió akkor valósulna meg, ha Oroszország végleg elzárná az Európa felé irányuló gázvezetékek csapjait. A Barclay’s szerint az év végére az öreg kontinens gazdaságai recesszióba süllyednek - ennek alapján 

a jelenleg 5 százalékos éves profitnövekedésre számító konszenzus fokozatosan 5 százalékos nyereségcsökkenési várakozásba fordul át. 

Az európai részvények ugyan alacsonyabban forognak, mint mondjuk egy fél évvel ezelőtt, viszont így is túlzott eredményelvárásokat tükröz az árfolyamuk - fogalmazott Emmanuel Cau, a bankház európai részvényekért felelős stratégája.