Az utóbbi hetekben-hónapokban a forint árfolyama aggasztóan alakult az euróhoz és más főbb devizákhoz képest: mindenkori mélypontra zuhant, ráadásul az elmúlt néhány évben immár többedik alkalommal. A 400-as eurónkénti szint lett az lélektani pont, ami a piacon már általános riadalmat keltett: sokan megijedtek, hogy a folyamat tartós és megállíthatatlan.

magyar bankjegy papírpénz pénz valuta euró árfolyam erősödik gyengül Various Hungarian banknotes and Euro in wallet
Fotó: Shutterstock

Ezt a jegybank és a kormány is érzékelte, így múlt héten összehangolt, vagy legalábbis időben egymáshoz közeli intézkedések történtek. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) szokatlanul nagymértékben, 200 bázisponttal emelte meg a már amúgy sem alacsony irányadó jegybanki kamatot, amely így az immár 10 százalékos szintet közelíti, a kormány pedig jelezte, hogy 

elsődleges szempont az európai uniós pénzekről történő megegyezés. 

Ez utóbbi pedig döntő lehet, hisz olyan nagy összegről van szó, amely rövid távon kompenzálja a költségvetési és a folyó fizetési mérleg hiányából adódó, a forintra nehezedő nyomást, nem beszélve arról, hogy a befektetői és lakossági bizalmat is gyorsan helyreállíthatja.

A mostani fordulatnak, melynek során a 416-417-es magasságoknál tetőző euró árfolyamát visszahozta 400 forint alá, lehetett több más tényezője is. Az egyik, hogy a kamatemelést akár közvetlen jegybanki beavatkozás is követhette a forint piacán, mivel ilyenkor ezek az intézkedések erősítik egymást, azonban erről természetesen nem tudunk részleteket, hisz így hatékony a beavatkozás. Emellett mindazok a befektetők, akik bíznak az Európai Unióval történő megegyezésben és az államháztartás stabil, fenntartható kiegyensúlyozásában, 10 százalék körüli kamatnál immár vonzónak tarthatják a forintban való befektetést, pláne, ha további árfolyam-erősödést várnak. Végül még egy tényező: 

az euró erősödni kezdett a dollárral szemben, 

ami ugyancsak kedvező a forint számára, mivel a dollár euróhoz képesti erősödésekor a legtöbb európai deviza gyengült.

Technikailag a 400 forintos szint a legfontosabb, hiszen a négyessel kezdődő árfolyam általános bizalmatlanságot gerjeszt, a hármassal kezdődő azonban még elfogadható a piac számára. Van egy hasonlóan fontos szint: ez az eurónkénti 370 forint, amely két évig, a járvány elejétől pár hónappal ezelőttig a forint leggyengébb pontját jelentette, amit az árfolyam többször tesztelt, de mindig kitartott a szint, és erősödés indult utána. Ha sikerülne visszatérni a járvány alatt jellemző 340–370 forintos sávba, az egyrészt az eső trend végét jelentené, másrészt a félelmeket szinte teljesen eloszlatná. 

Erre a forgatókönyvre természetesen nem vehetünk mérget, hiszen egyelőre nagyon közel vagyunk a 400-as szinthez. A hazai deviza gyengülő trendjének megszűnésére azonban most lényegesen nagyobb az esélye, mint az elmúlt hetekben.

Borítókép: Euró és forint bankjegyek. Forrás: Shutterstock