A Twitter javára döntött a vállalat és perében eljáró delaware-i bíró, aki októberre rendelte el az ügy tárgyalását, amire öt napot szán – írja a The Wall Street Journal. A döntést a bíró azzal indokolta, hogy egyet ért a Twitter állításával, mely szerint a bizonytalanság káros a cégre nézve.

A közösségi média szerint a bizonytalanság mind a részvényeseknek, mind az ügyfeleknek árt, valamint 

a vállalat és Musk között létrehozott szerződésben szó sem esett a spam és bot felhasználók számáról, 

azokkal kapcsolatban semmilyen ígéret nem szerepel. A cég tőzsdei jelentéseiben pedig egyértelműen ki van mondva a tévedés lehetősége is a becsléssel kapcsolatban.

Twitter lawsuit accuses Elon Musk of contract breach

Fotó: Olivier Douilery/AFP

Ezzel szemben Musk arra hivatkozott, hogy több időre van szüksége az ügy kivizsgálásához, ami szerinte alapvető a Twitter értékének meghatározásában, ezért rendkívüli mértékben tényekre és szakértőkre alapuló perre számít, hosszú idővel a részletek megismerésére. 

A milliárdos ügyvéde szerint a Twitter szeretné mielőbb letudni az ügyletet és eltemetni az igazságot a botok számáról. 

Hozzátette, hogy a cég második legnagyobb részvényeseként Musknak nagyobb gazdasági érdeke fűződik a vállalathoz, mint a teljes igazgatótanácsnak, ezért nem érdeke, hogy időhúzással ártson a cégnek.

Musk szerint azonban a Twitter becslése, miszerint a monetizálható napi felhasználók aránya kisebb mint 5 százalék valószínűleg túl alacsony. 

Azonban jogi szakértők szerint a per nem erről szól. 

Így gondolja a The Wall Street Journal által megkérdezett, Duke Egyetemen társasági és értékpapírjogot tanító James Cox is, de akit mélyebben érdekel a kérdés, az a Bloombergen, Matt Levine írásában ismerheti meg részletesebben az érveket.

A legtöbb amerikai tőzsdén jegyzett vállalatnak – így a Twitternek, de Musk Teslájának is – otthont Delaware állam törvényei csak ritkán, anyagi káros hatás esetén engedélyezik a felvásárlások felrúgását. Az, hogy mi számít anyagi káros hatásnak, szintén szigorú szabályokkal van körülbástyázva.

Musk két érvet hoz fel, hogy miért kellene a bíróságnak mégis engednie, hogy elálljon a szerződéses kötelezettségeitől, ezek közül az egyik az, hogy szerinte a Twitter becslése nem csak hibás, de üzleti szempontból is jelentős hatással bír. A milliárdos másik érve pedig arra hivatkozik, hogy a vállalat nem nyújtott át minden információt a hamis felhasználókkal kapcsolatban, megsértve ezzel a megállapodást.

Az ügyben eljáró bíró első döntése azonban azokat a véleményeket támasztja alá, mely szerint a Twitter érvei jobbak az ügyben, és 

Musk miután megbánta, hogy beleegyezett az üzletbe, csak kifogásokat keres annak felrúgása érdekében. 

Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a szerződés megkötését követően a legtöbb tőzsdei vállalat, így a Twitter és a Tesla is jelentős mértékben vesztett értékéből. Ez azonban Delaware törvényei szerint nem ad okot a visszakozásra.