Valószínűleg nem az év legszerencsésebb időszakát választotta az OTP Bank, hogy eurós kötvényeket bocsásson ki. A Global Capital beszámolója szerint a befektetési bankok 5-5,5 százalékos éves hozamért lennének hajlandók megvásárolni a magyar bank hároméves futamidejű, két évig nem-visszahívható eurós zöldkötvényét. Ez a hozamszint 370-420 bázisponttal lenne a kétéves euró-swap ráta (1,32 százalék) felett. 

Ha a magyar központú bank elfogadja a befektetők ajánlatát, akkor idén a közép- és kelet európai pénzintézetek közül a legmagasabb áron vonna be tőkét kötvénykibocsátással. A rivális bankok az elsőbbségi kötvényeiket idén 125-215 bázispont közötti felárral vitték piacra. 

Török Lajos, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője a VG-nek azt mondta, hogy illikvid a vállalati kötvénypiac, nem szerencsés az időzítés, bár a bank próbálkozása érthető, vélhetően igyekeznek az Európai Központi Bank kamatemelései előtt bevonni eurós forrást. A Global Capital hivatkozik egy kötvénykereskedőre, aki szerint az OTP Bank által megbízott szervezők több mint 40 befektetési bankot megkeresve mérték fel a globális befektetői hozamelvásárokat. 

OTP bank bankfiók
Fotó: Világgazdaság

Hozzátette, számos befektető most nem vásárol kötvényeket a közép-európai régióból, s így Magyarországról sem. Így könnyen lehet, hogy ez a kibocsátási terv is meghiúsul, csakúgy mint az év elejére tervezett: a magyar pénzintézet januárban adott megbízást kötvénykibocsátás megszervezésére, akkor 10,25 éves futamidejű, 5,25 évig nem visszahívható, Tier2 tőkének minősülő alárendelt kölcsönkötvényt terveztek piacra vinni