Új eszközt jelentett be csütörtökön az Európai Központi Bank (EKB), Transmission Protection Istrument (TPI) néven. Ezzel az eurozóna országainak kötvénypiacának fragmentációját szeretnék mérsékelni, amire már egy ideje szükség van, tekintve például, hogy változatlanul nagy a hozamok különbözete, 

 

pénteken az olasz hozamok 237 bázisponttal álltak magasabban a németnél. 

 

A TPI keretében a központi bank a másodlagos piacon fog vásárolni olyan eurózónás országok kötvényeiből, ahol a finanszírozási feltételek romlása nem indokolt az országspecifikus fundamentumok alapján, így ellensúlyozzák majd a transzmissziós mechanizmust fenyegető kockázatokat. 

Abstract EU economy concept. Building and text ECB on the bottom. 3d render.
Fotó: Shutterstock

Ugyanakkor fontos feltételekhez kötött a TPI bevetése: az érintett tagállam nem állhat túlzottdeficit-eljárás alatt, nem lehet túl magas az egyensúlyhiánya, szükséges, hogy fenntartható legyen a költségvetése, és stabil, kiszámítható a makrogazdasági politikája. 

A vásárlásokat úgy fogják végrehajtani, hogy azok ne okozzanak tartós hatást a jegybanki mérlegben, és a monetáris politikai irányvonalra, tehát várhatóan sterilizálják a pluszlikviditást – magyarázták az Equilor elemzői. 

Az OTP Elemzési Központ szakértői az intézkedéssel kapcsolatban azt emelték ki, hogy a 

 

keretrendszer híre egyelőre nem váltott ki pozitív reakciókat, 

 

sőt az olasz hosszú kötvényhozamok 12 bázisponttal feljebb kerültek, miközben a német tízéves hozam 4 bázisponttal csökkent a csütörtöki kereskedésben. 

Az Erste elemzői szerint lényeg, hogy valamennyi jegybankár támogatta a TPI-t. Ugyanakkor a monetáris eszközzel kapcsolatban több részletet nem fedett fel az EKB, például azt, hogy mekkora hozamkülönbségnél fognak beavatkozni. 

A programról annyi tudható, hogy egy-tíz év futamidejű állampapírokat vásárol majd az EKB, azonban nincs meghatározott keretösszeg, s jegybanki döntés szükséges az eszköz aktiválásához. Így a feltételrendszer felveti annak kérdését, hogy mennyire lesz gyors és hatékony az eszköz működése a valóságban – írták az Erste elemzői.