Jelentős nyomás alá került  a német BioNTech részvények árfolyama kedden, miután a szintén német CureVac pert indított a cég és két németországi leányvállalata ellen a düsseldorfi tartományi bíróságon – írja a német Der Aktionär.

Fotó: Komka Péter / MTI

"Méltányos" kártérítést követel a BioNTech és a Pfizer által a Comirnaty vakcina előállítása és értékesítése során használt mRNS-technológia fejlesztésére fordított két évtizedes munkájából származó szellemi tulajdona megsértéséért – közölte a tübingeni székhelyű biotechnológiai vállalat, amely szabadalombitorlással vádolja a BioNTechet.

Az elmúlt 22 év során a CureVac kifejlesztette az mRNS tervezésével, bejuttatásával és gyártásával kapcsolatos szabadalmaztatott alaptechnológiáját, amely jelentősen hozzájárult a biztonságos és hatékony koronavírus-vakcinák megjelenéséhez – folytatta a cég a közleményét.

A CureVac nem szándékozik semmilyen olyan jogi lépést tenni, amely akadályozná a Comirnaty gyártását, értékesítését vagy forgalmazását. A BioNTech és a bíróság egyelőre nem nyilatkozott.

Közvvetlenül az amerikai tőzsdenyitás után a BioNTech részvényei több mint 3, a CureVac-é pedig 1,7 százalékkal gyengültek.