Centikre van attól, hogy reálkamatot biztosítson a jelenlegi inflációs környezetben az egyik legvonzóbbá vált magyar állampapír: péntektől a 2027/B sorozatszámú három hónapig (október 22-ig) évi 11,56 százalék kamatot fizet. 

A magyar állampapírpiacon a 2027/B az üdítő kivételt jelentő változó kamatozású kötvények egyike. Mint arról a VG korábbi cikkeiben már beszámolt, az ilyen típusú kötvények emelkedő kamatkörnyezetben teljesítenek jól. A 2027/B aktuális kamata a három hónapos Bubort követi, a kötvény kondíciói szerint július 22. a kamatforduló, a kamatláb meghatározásánál pedig a három nappal azelőtti (július 19-i) Bubor az irányadó.

Az elmúlt három hónapra a 2027/B sokkal szerényebben, évi 6,6 százalékkal kamatozott, tekintve, hogy az április 19-i kamatmegállapításkor csak ennyi volt a háromhavi Bubor értéke. A fenti 11,56 százalékos kamat egyébként kis híján eléri a júniusi magyar éves inflációs rátát, amely 11,7 százalék volt. 

 

A jó hír, hogy ez a típusú kötvény nem évente egyszer, hanem háromhavonta kifizeti a kamatot.

 

Érdemes továbbra is figyelniük a Bubor alakulását a kötvénybefektetőknek. A 2023/B kötvény kamatfordulója július 26., a kamatláb megállapításához pedig a csütörtöki (július 21-i) Bubort veszik figyelembe. 

Fotó: Kallus György

A jövőre lejáró változó kamatozású kötvényből június végén 257 milliárd forintnyi volt a befektetőknél. A 2027-ben lejáró hitelpapírt sokkal inkább zsákolják a befektetők (mivel ez nem lakossági állampapír, hanem intézmények is vásárolhatják), a múlt hónap végén 961 milliárd forint volt a kintlévő állomány. 

A piacon elérhető magyar államkötvények hozamai egyébként csökkenést mutattak szerdán, jelenleg a legmagasabb a hároméves papíré, amellyel 10,12 százalékos hozam mellett kereskedtek, tehát látványos a változó kamatozású kötvények hozamelőnye. 

Újra lehet minimális kockázattal érdemi hozamot termelni

Az elmúlt másfél évtizedben hozzászokhattak a befektetők, hogy a legalacsonyabb kockázattal árazott államkötvénypiac ritkán érhette el az ingerküszöbüket, hiszen a legtöbb esetben a nullát éppen csak meghaladó éves hozamokról beszélhettünk, de sok esetben még az is előfordult, hogy egy ilyen termék megvásárlásával kevesebb pénzt kaptunk vissza lejáratkor, mint amennyit befektettünk.