Az elmúlt napokban mintha fordulni látszana a kriptopiac, miután véget érhettek a májusi és júniusi csődök és az általános lejtmenet hatására kikényszerített eladások. Kérdéses persze, hogy valóban véget ért-e az eladási hullám, vagy csupán rövidebb fellélegzésről beszélhetünk, de 

az elmúlt hét nap alatt a második legnagyobb az ether 50 százalékot tudott erősödni és a is 20 százalékkal többet ér mint egy héttel korábban.

Cryptocurrency coins in sand. Conceptual image for lost and found valuables that are standing the test of time. (Photo by IGOR STEVANOVIC / SCIENCE PHOTO / IST / Science Photo Library via AFP)

Fotó: IGOR STEVANOVIC / Science Photo Library via AFP

Mindennek hatására a piac teljes kapitalizációja ismét átlépte az 1000 milliárd dollárt. Nem szabad azonban azt sem elfelejteni, hogy a Fed kamatemelési ciklusa és a monetáris szigorítás folyamata még korántsem ért véget, ami további nyomást gyakorolhat az árfolyamokra. Egyre erősebbek a kritikus hangok is, hiszen a Celsius vagy a Terra bukása kisbefektetők sokaságának okozott jelentős veszteségeket. A kriptobányászat energiaigényével kapcsolatos fenntartásokat pedig a globális erősíti tovább.

Mindettől függetlenül a teljes piac több mint egy hónapos csúcsra érkezett és egy ideje nem dőlt el újabb dominó az iparágban, ami további eladási hullámhoz vezetett volna. Könnyen lehetséges, hogy a kriptókat még mindig birtokló befektetők már azok közé tartoznak, akik tiszta szívből hisznek ezen eszközök forradalmi természetében, így nem kívánnak megválni kriptoeszközeiktől.