A Citigroup Inc. csütörtökön bejelentette, hogy a második negyedévben 500 millió dollárral nőtt az Oroszországgal szembeni teljes kitettsége a rubel értékének emelkedése miatt. A Wall Street-i bank 8,4 milliárd dollárnyi oroszországi kitettséget tart nyilván a mérlegében, szemben az első negyedév végi 7,9 milliárddal.

Economic Situation In Russia
Fotó: Contributor

A Citi ugyan próbálta csökkenteni az országkockázatot, és ennek megfelelően elkezdte leépíteni a hitelállományt, valamint a rubelbetétek volumenét, de mindezt ellensúlyozta a rubel több mint 40 százalékos árfolyam-emelkedése a második negyedévben.

A dollár-rubel árfolyama

A rubel az idén a világ legjobban teljesítő valutájává vált, amit Oroszország nyersanyagexportból származó magas bevételei, az erőteljes csökkenése támogatott, és az is hozzájárult, hogy az ukrajnai inváziót követően az orosz háztartások csak korlátozottan férnek hozzá a devizamegtakarításaikhoz.

A Citigroup ráadásul ki is akar vonulni a szankciók sújtotta államból, és tárgyalásokat folytat az orosz magánkézben lévő Expobankkal az országban működő érdekeltségeinek eladásáról.