A felvásárlásokban segédkező befektetési bankárok fizetése jóval csekélyebb lehet az idén, 40-45 százalékkal is elmaradhat a tavalyitól. Azok a szakemberek, akik nem aláíró félként – például a finanszírozás biztosítójaként –, hanem csak tanácsokkal segítik ezen ügyletek létrejöttét, 20-25 százalékkal alacsonyabb bónuszra számíthatnak – idézi a Reuters a Johnson Associates fizetési tanácsadó céget. A szervezet jelentése szerint ezen osztályok létszáma is csökkenhet a tavalyi növekedést követően. 

Ugyanakkor a kereskedők jól járhatnak, a hitel- és kötvénykereskedők 15-20 százalékkal magasabb bónuszra számíthatnak, míg a részvénypiacokon aktív kereskedők jutalma 5-10 százalékkal nőhet.

US-ECONOMY-NYSE
Fotó: JOHANNES EISELE

A főként vezetők toborzására szakosodott Sheffield Haworth amerikai kontinenssel foglalkozó részlegét vezető Julian Bell ugyanakkor arról beszélt, hogy 

az üzletkötések lassulása és a gazdaság gyengélkedése ellenére még mindig a vártnál erősebb toborzás tapasztalható. 

Így a tavalyi első fél évben a befektetési bankok által felvett 192 vezetőhöz képest az idei első hat hónapban csupán 152 bankár került új pozícióba a kontinensen. Bell szerint ennek az az oka, hogy a hitelintézetek szerint csupán szünet van az aktivitás terén, azaz, legalábbis eddig, nincs katasztrófa.

Ezzel szemben a Dealogic adatai szerint 

a tőkepiaci tranzakciók 69, a felvásárlások és összeolvadások pedig közel 23 százalékot zuhantak az előző évhez képest az idei első fél év során. 

Alan Johnson, a Johnson Associates vezérigazgatója úgy vélte, hamarosan a befektetési bankok is arra juthatnak, hogy túl sok emberük van, így részükről 5-10 százalékos leépítésre is sor kerülhet.

A Goldman Sachs vezetői is a toborzás visszafogásáról és a teljesítményalapú értékelés visszahozásáról beszéltek. Az utóbbi gyakran jár elbocsátásokkal, amire szüksége is lehet a június végén 47 ezer főt foglalkoztató cégnél, hiszen a létszám 15 százalékkal magasabb a tavalyinál. 

A munkavállalók számát tekintve a vállalati és befektetési területen csak 8 százalékkal bővítő JPMorgan is óvatosan fogalmazott az üzletkötési részleg kilátásairól. Jeremy Barnum, a bank pénzügyi igazgatója elmondta, hogy 

bár sok tranzakció van folyamatban, ezek valóra váltása akadályokba ütközhet a jelenlegi környezetben. 

A KPMG kutatása is hasonló megállapításokra jutott, ezek szerint a pénzügyi szolgáltatók és más iparágak, mint a kiskereskedelem döntéshozói szerint a felvásárlási kilátások borúsabbak a korábban tapasztaltnál.

A bankszektor más elemeit azonban már elérte a leépítési hullám, így az olyan, jelzáloghitelekkel foglalkozó cégeknél, mint a JPMorgan Chase vagy a Wells Fargo, már az elmúlt hónapokban megkezdődtek az elbocsátások.