Az amerikai államkötvényhozamok szerdán estek, miután a vártnál alacsonyabb inflációs adatok felerősítették a befektetők reményét, hogy a járványkorszakot követő makacsul magas árindex végre enyhülhet. A kötvényhozamok ellentétesen mozognak a kötvények árfolyamával, melyek emelkedtek.

A vártnál jobb inflációs adatok nyomán most a befektetők arra fogadnak, hogy a Federal Reserve-nek nem kell olyan magasra vagy legalább nem kell olyan gyorsan emelnie a rövid lejáratú kamatlábakat, mint amire korábban számítottak.

 Ez a spekuláció húzta le a kötvényhozamokat, amelyek nagyrészt a rövid lejáratú kamatlábak várható pályáját tükrözik.

NYSE
Fotó: Johannes Eisele /AFP


 

Az irányadó tízves amerikai államkötvény hozama 2,723 százalék volt szerdán a Tradeweb szerint, szemben a keddi 2,797 százalékkal. A rövid lejáratú kamatkilátások változásaira még érzékenyebb kétéves kincstárjegy hozama a keddi 3,284 százalékról szerdán 3,119 százalékra esett vissza.

Még mindig túl korai a Fed feletti győzelmét ünnepelni, de csökkent az amerikai jegybankárokra nehezedő nyomás, s kisebb az esélye a szeptemberi 0,75 százalékos kamatemelésnek, valószínű, hogy élénk vita alakul ki a monetáris döntéshozók körében

– mondta Blake Gwinn, az RBC Capital Markets amerikai kamatstratégiáért felelős vezetője. 

A The Wall Street Journal szerint korábban sok befektető úgy vélte, hogy ha a Fed agresszíven emeli a kamatokat, az nagyobb valószínűséggel okoz súlyos recessziót, ami később kamatcsökkentéshez vezetne. Ennek eredményeként a rövidebb távú hozamok a hosszabb távú hozamok fölé emelkedtek: ezt a jelenséget fordított hozamgörbeként ismerik, amely gyakran a előhírnöke. Ellenben 

a friss inflációs adatok nyomán változott a kötvénypiaci szereplők hozzáállása. Immár kevésbé fordított a hozamgörbe. Egyre többen gondolják úgy, hogy a recessziót elkerülve fékezi meg az inflációt.