A vártnál kisebb veszteségekről számolt be második negyedéve kapcsán a Bombardier, és az idei évre a szabad pénzáramlás területén is javította a kilátásait – írja a Reuters.

Az üzleti repülőket gyártó montreali cég szerint 

töretlen a magángépek iránti igény, bár az ellátási láncok területén továbbra is tapasztalhatók problémák. 

A cég 2022-re a korábbinál több mint 50 millió dollárral magasabb cash flow-ra, 515 millió dollárra számít, szemben a Refinitiv számára nyilatkozó elemzők átlagosan 181,46 millió dolláros becslésével.

Fotó: Pierre Albouy / AFP

Az üzleti gépek gyártói szerint mind a repülők, mind a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatások kereslete erős, miután a magánrepülés szempontjából különösen fontos amerikai piac továbbra is meghaladja a járvány előtt jellemző szintet, és Ázsia is magához térni látszik, ám a gépek szállítását az ellátási láncok gubancai még mindig nehezítik.

A hírek hatására a cég részvényei iránt is megugrott a kereslet, egy időre elérve a 12 százalékos emelkedést. A cég azt is közölte, hogy a nehézségek ellenére több mint 120 repülőt értékesít az idén. 

A Bombardier árfolyama

A cég számára a fő kihívás a hajtóművek beszerzése, ám ezen Eric Martel vezérigazgató szerint több gyártóval is egyeztetve dolgoznak.

A félvezetők hiányát firtató kérdésre Martel azt felelte, hogy van némi hatása a cégre, de főként a szervizszolgáltatás számára szállítandó pótalkatrészek területén. Arról is beszélt, hogy az ellátási láncok problémáit kezelendő a Bombardier mintegy 500 embert vett fel olyan feladatokra, amelyeket korábban külsősök végeztek.

A cég második negyedéves működési eredménye 341 millió dollárra ugrott a tavalyi év hasonló időszakát jellemző 91 millió dollárról. A cég nyereségrátája is javult, ám a nem teljesített rendelésállomány 37 százalékkal nőtt éves szinten, elérve a 14,7 milliárd dollárt, jelezve a felsorolt problémákat.

A növekvő igények ellenére pár kereskedő már látni véli a szárnyalás végét, és arról beszél, hogy a használt gépek iránt is egyre többen érdeklődnek. A Bombardier részvényenként 48 centet vesztett, ami azonos az elemzői várakozásokkal, és jóval alacsonyabb a tavaly ilyenkor elszenvedett, részvényenkénti 1,49 dolláros mínusznál.

A cég a második negyedév során összesen 1,56 milliárd dolláros forgalmat ért el, a vállalat által fizetendő hosszú lejáratú hitelek 6,28 milliárd dollárt tesznek ki.