Óriási fordulatot jelez, hogy 

Peking egy hivatalnokcsapatot küldött Hongkongba, hogy a két ország között mérföldkőnek számító megállapodás részeként segítse az amerikai auditorok munkáját a kínai vállalatokat érintő helyszíni könyvvizsgálatokban.

A múlt hónapban kötött kínai–amerikai megállapodás először teszi lehetővé az amerikai szabályozó hatóságok számára, hogy a New York-i tőzsdén jegyzett vállalatok könyvvizsgálatát végző kínai székhelyű auditorcégeket ellenőrizzenek. Ez fontos lépés a két évtizedes könyvvizsgálati vita megoldása felé, amely azzal fenyegetett, hogy több mint 200 kínai vállalatot kitesznek az amerikai tőzsdéről.

Portland,,Or,,Usa,-,Dec,6,,2021:,Closeup,Of,The
Fotó: Shutterstock

Gary Gensler, az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) keménykezű elnöke, még tavaly nyáron adott ultimátumot a kínai cégeknek, hogy

ha három éven belül nem nyitják meg könyveiket az auditorok előtt, akkor búcsút mondhatnak a tengerentúli tőzsdéknek.

Idén augusztusban öt nagy állami tulajdonú cég – a China Life Insurance életbiztosító, a PetroChina, a China Petroleum & Chemical Corp., a Sinopec Shanghai Petrochemical Co. olajipari és petrolkémiai cég, továbbá az Aluminum Corp. of China – jelezte távozási szándékát. Ami nem lepte meg az elemzőket, mert ezek az állami irányítású vállalatok stratégiai ágazatokban tevékenykednek, és olyan információkhoz férnek hozzá, amelyeket a kínai kormány titokként kezel. 

Az amerikaiak szerint az egész világon Kína és Hongkong volt az utolsó, aki nem engedélyezte az Egyesült Államok börzéin jegyzett vállalatai ellenőrzését, nemzetbiztonsági és titoktartási aggályokra hivatkozva. Holott már többször előfordult, hogy a kínai vállalatok számviteli csalásokkal és más pénzügyi visszaélésekkel károsították meg a befektetőket.

Nem hivatalos értesülések szerint a Kínai Értékpapír-szabályozási Bizottság (CSRC) és a pénzügyminisztérium (MOF) tíz tisztviselője érkezett Hongkongba, és csatlakozott a hétfőn kezdődött amerikai könyvvizsgálati ellenőrzéshez.

A kínai hivatalnokok az amerikai auditor felügyelet (PCAOB) csapatát segítik, amely helyszíni ellenőrzést végez Hongkongban. Az ügy érzékenységére hivatkozva a Reuters egyik forrása sem nevezte meg magát. A CSRC és a MOF reagált, 

Erica Williams, a PCAOB elnöke csütörtökön elmondta, hogy az amerikai ügynökség emberei megérkeztek Hongkongba.

Az elnök hozzátette: ügynökeik saját belátásuk szerint választják ki az általuk ellenőrzött és vizsgált cégeket, könyvvizsgálati megbízásokat és potenciális jogsértéseket. Nem konzultálnak a kínai hatóságokkal és nem kérik a hozzájárulásukat.

Az amerikai könyvvizsgálat érinti az állami tulajdonban lévő China Southern Airlines légitársaságot és a GDS Holdings adatközpontot is. 

Az egész ellenőrzési folyamat körülbelül nyolc-tíz hétig fog tartani, bár az ütemterv végső soron a kínaiak együttműködési készségétől függ. A PCAOB a helyszíni ellenőrzést a kiválasztott kínai vállalatok könyvvizsgáló cégeinek hongkongi irodáiban végzi. Az első héten a könyvvizsgálók megfelelőségi és belső ellenőrzési rendszereit vizsgálja, a második héttől pedig áttérnek a kiválasztott vállalatok könyvvizsgálati munkadokumentumainak áttekintésére.