Az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) ambiciózus és keménykezű elnöke, Gary Gensler a kriptotőzsdékre vetette ki hálóját. Miközben az eszközosztály piaci értéke már meghaladja az ezermilliárd dollárt, az értékpapírpiacokkal és a származékos  ügyletekkel ellentétben, egyetlen hatóság sem felügyeli a kriptoplatformokat.

Ez a terület ma a Vadnyugatra hasonlít

– idézi Genslert a Wall Street Journal.

A SEC elnöke úgy véli, már a meglévő hatásköre alapján is eljárhat egyes esetekben, de egyúttal felszólította a kongresszust, hogy adjon nagyon jogi teret és biztosítson több erőforrást az ágazat felügyeletére. Mert a befektetők jelenleg semmilyen védelmet sem élveznek a kriptopiacokon.

Fotó: Saul Loeb / AFP

A decentralizált finanszírozás (DeFi) lehet az egyik terület, ahol a SEC elsőként léphet. A DeFi platformok jelentősen növelik a volatilitást, miután a befektetők gyakran derivatív ügyletek fedezetére vesznek fel kriptodeviza-hiteleket, s az elmúlt egy évben hatvanszorosára nőtt a kriptoletétek összege. A kriptoplatformok  azzal védekeznek, hogy a hitelezés automatikus, nem emberek döntenek róla,  és nem irányítják vállalatok, vagyis nem tartoznak a szövetségi felügyelet hatókörébe. Ellenben Gensler úgy véli: ha az egyik platformon emberek kereskednek tokenekkel és a másikon emberek kölcsönöznek tokeneket, akkor alkalmazható az értékpapírtörvény és a bankokra vonatkozó jogszabályok.

Egy másik szabályozandó területet képeznek a hagyományos devizákhoz  kötött stabilcoinok, melyekből 113 milliárd dollárnyi van forgalomban, s ezek fele a dollárhoz kapcsolt kriptopénz.

Itt nem a volatilitás a probléma, hiszen éppen azért kötik, mondjuk, a dollárhoz, hogy ha valaki vesz egy csésze kávét, akkor a rendelés és a számla kifizetése közötti néhány percben ne változzék az árfolyam. Ám Gensler szerint a stabilcoinok a pénzmosás és az adóelkerülés eszközei. Míg Janet Yellen pénzügyminiszter, aki Fed elnökként 2014-ben még azt mondta, a jegybanknak nincs eszköze a kriptopiacon, most azon dolgozik, hogy a Fed erre a területre is hatáskört kapjon, mert a stabilcoinok pánikot kelthetnek a fedezetet biztosító pénzpiacokon.

Gensler 2009 és 2014 között a határidős piaci felügyeletet (CFTC) vezette, s döntő szerepe volt a pénzügyi „Vadnyugatot”megregulázó, 2010-es Dodd-Frank Wall Street reform és fogyasztóvédelmi törvény előkészítésében, amit az Obama adminisztráció legjelentősebb reformjának tartanak.

Mióta Biden elnök kinevezte a SEC élére, a hatóság célkeresztjébe kerültek az lufiként dagadó üres tőzsdei társaságok (SPAC) és az úgynevezett order flow eladások, amikor az ügyfelek megbízását nem a tőzsdére adják be a brókerek, hanem eladják egy árjegyző cégnek, mely elsősorban a piaci információért fizet. Persze, nem mindenki örül Gensler keménykedésének, az egyik frissen kinevezett igazgatóját, például egy hét után kigolyózták egy jól időzített régi etikai vétséggel.