A dél-koreai hatóságok két kriptotőzsdét is arra kértek, hogy fagyasszanak be mintegy 60 millió dollár értékű bitcoint, amely a feltételezések szerint Do Kwonhoz, a terraUSD vagy UST néven emlegetett, látványos összeomlást bemutató stabilcoin alapítójához tartozik.

The,Gold,Coin,Of,Cryptocurrency,Bitcoin,Is,Freezing,In,The, The gold coin of cryptocurrency Bitcoin is freezing in the blue ice. The concept of the exchange in winter. The gold coin of cryptocurrency Bitcoin is freezing in the blue ice. The concept of the exchange in winter.
Fotó: Shutterstock

A szélhámos által létrehozott Terraform Labs algoritmuson alapuló stabilcoin azonban nem volt különösebben stabil, fedezetét egy másik kripto, a luna adta, ám az ezáltal kínált arbitrázslehetőség csak addig működött, amíg létezett a hit a luna értékében. Amikor ez megszűnt, dollármilliárdok váltak semmivé, nemcsak e két kriptozseton, de a tágabb kriptopiac zuhanását is okozva.

Nem meglepő, hogy a dél-koreai hatóságok is keresik Kwont, aki szökésben van, sőt, akivel szemben az Interpol is vörös riasztást adott ki. A kriptofejlesztő azonban ragaszkodik ahhoz, hogy szó sincsen csődről, igaz, ő ahhoz is ragaszkodott, hogy az UST valóban stabil, noha utólag többen is úgy nyilatkoztak, hogy a zseton bukása törvényszerű volt.

A szöuli hatóságok azt nem árulták el, honnan veszik, hogy a kérdéses 3313 Kwonhoz köthető, ám a CryptoQuant blokkláncelemző cég szerint a KuCoin és OKX tőzsdére menekített a Luna Foundation Guard (LFG) nevű szervezethez köthető, amelyet Kwon cége alapított a Terra népszerűsítésére – írja a CNBC.

A Twitteren kedden az LFG tagadta a vádakat, akárcsak Kwon, aki azt is állította, hogy legalább tavaly óta nem használta a KuCoin vagy az OKX felületét.