A dél-koreai ügyészek kérésére az Interpol vörös listára tette Do Kwon dél-koreai kriptobefektetőt, feltételezett szélhámost – írja a Bloomberg.

In this photo illustration a Terra Luna Cryptocurrency logo
Fotó: Getty Images

A bűnüldöző szervek világszerte kérvényezni fogják Kwon letartóztatását, miután blokklánccége összeomlott, 40 milliárd dolláros veszteséget okozva a befektetőknek.

A feltételezett csaló az év elején Dél-Koreából Szingapúrba költözött, azonban a délkelet-ázsiai városállam szeptember 17-én közölte, hogy Kwon nincs Szingapúrban, és jelenlegi tartózkodási helye ismeretlen. Dél-Korea a múlt héten elfogatóparancsot adott ki a férfi ellen, amire válaszul a befektető azt írta a Twitteren, hogy nem menekül és együttműködik a hatóságokkal.

A koreai ügyészek azonban azt állítják, hogy Kwon azért hagyta el Dél-Koreát, mert így elkerülheti a nyomozást. A feltételezett csaló korábban az ügyvédein keresztül közölte velük, hogy nem szándékozik megjelenni a kihallgatáson. Ezt követően a hatóságok fokozták a felkutatására irányuló erőfeszítéseiket. „Egyértelműen szökésben van, mivel családtagjai és a vállalat kulcsfontosságú pénzügyi emberei is ugyanabba az országba távoztak ugyanabban az időben” – közölte a dél-koreai ügyészség.

Kwon és a Terraform többi alkalmazottja ellen pénzügyi és adócsalás miatt folyik nyomozás, miután a cég stabilcoinjai, a terraf és a luna, összeomlottak. A befektetők, akik közül sokan az összeomlást követően elvesztették megtakarításaikat, feljelentést tettek, amelyben Ponzi-rendszer működtetésével vádolják a céget. A luna összeomlása szerepet játszott a Three Arrows kripto-fedezetialap csődjében is.

Kriptoba menekítette a megtakarítását az ukrán férfi, szinte mindent elveszített

Az orosz invázió miatt egy ukrán férfi a teljes megtakarítását a Terra nevű kriptovalutába fektette. A célja az volt, hogy megóvja a vagyonát a háború estleges hatásaitól. A Terra azóta mélyrepülésbe kezdett.