A legnépszerűbb amerikai lakáshitelek átlagos kamatlába 2008 óta először emelkedett 6 százalék fölé, s most több mint kétszerese az egy évvel ezelőtti szintnek – derült ki a Jelzálogbankárok Szövetségének (MBA) szerdai adataiból. A Reuters emlékeztet, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed március óta 225 bázisponttal emelte az overnight kamatot. Az emelkedő jelzálogkamatok pedig egyre inkább megterhelik a kamatérzékeny lakásszektort, s egyelőre nem látni az emelési ciklus végét, mert a Fed elszántan küzd az elszabadult ellen.

Bank calculates the home loan rate, Bank calculates the home loan rate
Fotó: Getty Images

A 30 éves fix kamatozású jelzáloghitelek átlagos szerződéses kamatlába 7 bázisponttal, 6,01 százalékra emelkedett a szeptember 9-én véget ért héten, ami a pénzügyi válság és a nagy vége óta nem látott szint.

Az MBA azt is közölte, hogy a Market Composite Index, amely a jelzáloghitel-kérelmek volumenének mérőszáma, 1,2 százalékkal csökkent egyhetes horizonton, s most 64 százalékkal alacsonyabb az egy évvel ezelőtti szintnél. A refinanszírozási index 4,2 százalékkal csökkent az előző héthez képest, s 83,3 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól.

A vártnál rosszabbul alakult kulcsfontosságú amerikai inflációs adat kedden megerősítette azokat a várakozásokat, amelyek szerint a Fed a jövő heti ülésén a harmadik egymást követő 75 bázispontos kamatemelésre kényszerül.  

A magasabb kamatlábak hatása az egész lakásszektorban érezhető. Az újlakás-eladások júliusban hat és fél éves mélypontra zuhantak, míg a lakások viszonteladásai és az egylakásos lakásépítések kétéves mélyponton vannak. 

A megfizethető lakások kritikus hiánya miatt az amerikai lakásárak továbbra is magasak, ami valószínűtlenné teszi a lakáspiac összeomlását.