Közel 40 év munkaviszony és nyolc év vezérigazgatói székben töltött év után, december végén távozik a Shell éléről Ben van Beurden, helyét a cég gáz- és megújuló energiaforrásokért felelős vezetője, Wael Sawan veszi át – jelentette be a cég csütörtökön.

Ben van Beurden, Chief Executive Officer of Royal Dutch Shell, addresses a press conference in central London on January 29, 2015, to release its fourth quarter results announcement and its fourth quarter interim dividend announcement for 2014. Energy group Royal Dutch Shell on Thursday announced an eight-percent drop in annual net profits owing to a slump in global oil prices and said it would accelerate spending cuts. AFP PHOTO / BEN STANSALL (Photo by Ben STANSALL / AFP) BRITAIN-NETHERLANDS-EARNINGS-OIL-BUSINESS
Fotó: Ben Stansall / AFP


A 64 éves Van Beurden a vállalatot a legzűrösebb időszakokban irányította. 

Első nagy húzása a rivális BG Group felvásárlása volt, egy közel 50 milliárd dolláros üzlet keretében, amely az olajárak zuhanása idején jócskán megterhelte a konszern pénzügyeit, ám most, a földgázárak szárnyalásakor busásan megtérül.

A Covid–19-járvány kezdetén Van Beurden a második világháború óta először csökkentette a Shell osztalékát, ami annak idején igencsak feldühítette a befektetőket. Az ő irányításával dolgozták ki a fosszilis tüzelőanyagokról a tisztább energiaforrásokra való áttérés tervét is, amely a zéró szén-dioxid-kibocsátás elérését tűzte ki célul 2050-re.

A holland állampolgárságú, vegyészmérnöknek tanult Van Beurden vezetésével a Shell nagymértékben átalakította jogi struktúráját is, ennek során a vállalat székhelyét Hollandiából Londonba helyezték át, és a royal dutch (királyi holland) szavakat elhagyták a nevéből.

A költözés és a névváltoztatás tükrözte a Shell és a klímaváltozás egyik frontharcosának számító Hollandia közötti feszült kapcsolatot. 

A tulipánok országában például az egyik nagy nyugdíjalap minden fosszilistüzelőanyag-termelőt kivett a portfóliójából, a bíróság pedig arra kötelezte a céget, hogy a tervezettnél határozottabban és gyorsabban csökkentse a káros anyagok kibocsátását.

Bár a vállalatnak számos nehézséggel kellett szembenéznie Van Beurden hivatali ideje alatt, a vezérigazgató erős helyzetben hagyja hátra a vállalatot 

– mondta Biraj Borkhataria, az RBC Capital Markets elemzője, aki szerint a cég idén közel 30 milliárd dolláros javadalmazást juttathat részvényeseinek.

 

Ha megnézzük az elmúlt tíz évet, ebben az időszakban nagyot javult a cég szabadkészpénz-termelő képessége, és ez a fordulat Ben van Beurden irányítása alatt ment végbe – fűzte hozzá.

Az új vezérigazgató, Wael Sawan kinevezése a Shell prioritásainak hosszú távú, iparági trendet követő változását jelzi. A vállalat az olajtól a földgáz, a hidrogén, a szél- és a felé fordul.

Sawan 1974-ben született Bejrútban, és kettős libanoni-kanadai állampolgársággal rendelkezik. Dubajban nőtt fel, és a montreali McGill Egyetemen szerzett vegyészmérnöki és a Harvard Business Schoolban MBA diplomát. A Shellnél 25 éve dolgozik világszerte különböző pozíciókban, többek között a mélytengeri és katari tevékenységért felelős ügyvezető alelnök is volt.

A Shell-részvények kurzusa délelőtt előző napi záróértéke körül ingadozott.   

További kutat nem állít le a Shell, de kivár az újranyitásokkal

Akkor indítja újra a közelmúltban üzemszünetre küldött öt benzinkútját a Shell, ha megszűnnek az üzemszünetet kiváltó okok, vagy számottevően csökkennek a hatásaik.