Szépen emelkedett a BUX hétfő délelőtt, ám a hazai index 0,7 százalékos erősödése, amelynek eredményeként délre 41 200 pont közelébe ért, meg sem közelíti a meghatározó európai indexek lendületét. A frankfurti DAX például 1,7, míg a milánói FTSE 1,8 százalékkal jutott feljebb reggel óta. 

A piacokat a földgáz árának folytatódó lejtmenete – már 196 közelébe esett a megawattóránkénti jegyzés a holland TTF-piacon, miután a múlt héten még a 280 eurós szintet ostromolta –, illetve a keleti fronton végbement fordulat hajtja, míg a bankrészvények az Európai Központi Bank vártnál nagyobb csütörtöki kamatemelésétől kaptak extra hajtóerőt.

BEF-alapok, részvények, növekedés Businessman hand kéz rámutat pointing finger to növekedés growth sikeres success pénzügyi finance üzlet business chart of metaverse metaverzum technology financial graph investment analízis diagram on analysis stock market tőzsde  background with digital economy exchange.
Fotó: Shutterstock

 

Az OTP-n egyébként semmi nem múlik idehaza sem, hiszen a legnagyobb magyar bank papírjai 2,1 százalékkal, egészen 8816 forintig raliztak. 

A Richter és a Magyar Telekom árfolyama viszont csupán 1 százalék alatti mértékben jutott feljebb. A gyógyszergyártó részvényei 0,8 százalékkal, 7780 forintra, a Telekomé pedig 0,3 százalékkal, 316 forintra drágultak. A Molra még kevésbé hatott a javuló befektetői hangulat, hiszen az utolsó kötésben elért 2636 forintos részvénykurzusa 0,5 százalékkal marad el pénteki záróárától.

Száguld viszont a Dr. Kalliwoda elemzőcég által adott rendkívül optimista célártól megtáltosodott Masterplast, amely 5,7 százalékkal, 4150 forintig vágtázott.

A magyar fizetőeszköz is izmosodott valamelyest, utoljára 395,8 forint körüli árfolyamon váltották az eurót, és ami még figyelemreméltóbb, 390,5 forinton a dollárt.