A svájci versenyhatóság (Comco) vizsgálatot indított a Novartis ellen egy szabadalom esetleges jogellenes felhasználása miatt – erősítette meg közleményében a svájci gyógyszergyártó vállalat.

Salutas Pharma, A person in the Salutas pharmaceutical company holds granules for tablet production in Barleben, July 21, 2022. (Photo by Florian Gaertner / Photothek / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: Florian Gaertner / AFP

A Reuters beszámolója szerint a Comco szeptember 13-án, szerdán kora reggel tartott razziát a cégnél. A svájci versenyhivatal munkatársai a Novartis Bázelben található központját lepték el.

A svájci versenyhatóság közleménye arról számolt be, hogy a vállalat állítólag úgy próbálta megvédeni a bőrbetegségek kezelésére szolgáló gyógyszerét a konkurens termékekkel szemben, hogy az egyik szabadalmát felhasználva peres eljárást kezdeményezett ellenük.

A Novartis kommünikéje szerint a Comco az Európai Bizottsággal együttműködve indított vizsgálatot a bőrgyógyászati kezelések széles körére vonatkozó szabadalom érvényesítése kapcsán. A gyógyszeripari vállalat a kiadott közleményben hangsúlyozta: a vizsgálat megindítása nem jelenti azt, hogy bármilyen jogsértést megállapított volna a hatóság, és a fejlemények egyelőre semmilyen hatással sincsenek a cég pénzügyeire. Hozzátették, hogy a Novartis teljes mértékben együttműködik a hatóságokkal, és bízik benne, hogy bebizonyosodik, semmilyen jogsértést nem követtek el.

 

Tőzsdére viszi jövőre a Novartis a Sandozt

A Novartis mindenképp megválna generikus gyógyszergyártó leányvállalatától, a Sandoztól. A 14–26 milliárd dollár közé értékelt cégért azonban nem kapkodnak a befektetők.