Autóipari üzletágában a BMW várhatóan eléri 7-9 százalékos árréscélja felső határát, értékesítései pedig nőni fognak jövőre – mondta Nicolas Peter pénzügyi igazgató (CFO) egy hétfői kerekasztal-beszélgetésen.

2022 World New Energy Vehicle Congress Kicks Off In Beijing
Fotó: Getty Images

A pénzügyi igazgató szerint Kínában helyreállt a kereslet a harmadik negyedévben, miután az első fél évben gondot okoztak a lezárások. Európán belül ugyan Németországban és az Egyesült Királyságban gyenge volt a kereslet, de Franciaországban, Spanyolországban és Olaszországban erősödött.

A Debrecenben üzemet építő német luxusautó-gyártó arra számít, hogy idén 240-245 ezer teljesen elektromos hajtású járművet ad el, ez már az összértékesítése 10 százalékára rúg, jövőre pedig akár 400 ezer új villanyautója is gazdára találhat – tette hozzá Peter.

A pénzügyi igazgató azt is elárulta, hogy a BMW Németországban és Ausztriában 15 százalékkal csökkentette a gázfogyasztását, amely előreláthatóan tovább zsugorodik majd. A beszállítói hálózatában eddig nem volt termeléscsökkentés – tette még hozzá.

A BMW részvényei délután 4-ig csaknem 2 százalékkal, 73 euró közelébe drágultak Frankfurtban.

Kína lassan elfoglalja Debrecent

Újabb kínai nagyberuházást jelentettek be Debrecenben, akárcsak a CATL üzeme, ez is az elektromos autók gyártásához kapcsolódik.