Jócskán visszavágta a Mol részvénypiaci kilátásait pénteken kiadott elemzésében az Erste Bank, amely az eddigi 3520 forint helyett már csupán 2860 forintra várja a magyar olajtársaság kurzusát egyéves távlaton.

Mol benzinkút
Fotó: Karnok Csaba / Délmagyarország 

A közel ötödével csökkentett célár kereken 10 százalékos felértékelődési lehetőséggel kecsegtet a csütörtöki záróárhoz képest, a bankház így vételről tartásra minősítette le a papírt.

A lépést a borúsabb piaci kilátásokkal indokolja a bankház, amely úgy látja, a vállalat a korábbinál nehezebb gazdálkodási környezetbe kerülhet, jövőre alacsonyabb nyersolajárral és finomítói marzsokkal dolgozhat, és ezzel párhuzamosan az Ural és a Brent olajfajta közti árkülönbség is szűkülhet.

Mindezek mellett – az Erste véleménye szerint – kedvezőtlen szabályozói változások is tovább nehezíthetik a Mol dolgát. A magyar és a szlovák gazdaságilag a két legsebezhetőbb piac a magas gázárak és az orosz földgázimport csökkenése miatt. A két állam költségvetési hiánya nőhet, mivel nagyobb transzferekre van szükség az állampolgárok felé. 

Emiatt szükségessé válhat a Mol további különadóztatása, illetve a piaci szabályok – például az árbefagyasztás – megváltoztatása is. 

A cég eközben továbbra is a Barátság vezetéken veszi az orosz nyersolajat, a február 5-én életbe lépő korlátozás miatt azonban szlovák leánya, a Slovnaft nem adhatja el az exportpiacokon az orosz alapanyagból készülő termékeit. A Molnak ezért gyorsítania kellene a leválást az Ural típusú nyersolajról de ennek lépései egyelőre alig látszanak.

A Mol árfolyama
 

A célárcsökkentéshez hozzájárult a fentieken túl az is, hogy a forintkamatok immár két számjegyűek, ami a régióban Törökország után a legmagasabb. Ez pedig ugyancsak mérsékli a értékét a diszkontált cash flow alapú modellben.

Egy ország várja lélegzet-visszafojtva, hogyan dönt a kormány az árstopokról

A VG értesülései szerint nagy esély van arra, hogy a kabinet még ezen a hétvégén ülésezik. Legkésőbb a jövő héten viszont biztosan eldől a 480 forintos üzemanyag és a rögzített árú élelmiszerek sorsa. A kérdés csak az, hogy új világ jön-e októbertől.