Az Aston Martin Valkyrie nevű autója körül régóta húzódnak a jogi csatározások, ami most újabb fordulatot vett, miután két korábbi svájci kereskedő pert indított az autógyártó ellen – írja a Financial Times.

Geneva,,Switzerland,-,March,8,,2017:,2017,Aston,Martin,Valkyrie, Geneva, Switzerland - March 8, 2017: 2017 Aston Martin Valkyrie presented on the 87-th Geneva International Motor Show in the PalExpo, Geneva, Switzerland - March 8, 2017: 2017 Aston Martin Valkyrie presented on the 87-th Geneva International Motor Show in the PalExpo
Fotó: Shutterstock

Andreas Baenziger és Florian Kamelger, a Nebula Project társtulajdonosai Londonban nyújtottak be keresetet az autógyártó ellen, és azt állítják, hogy a brit cég 150 millió fonttal tartozik nekik. 

Bár kevés részletet hoztak nyilvánosságra, az ügy egy 2016-ban kötött megállapodással kapcsolatos, amelynek értelmében a két svájci kereskedő aláírta a Valkyrie nevű, limitált számban kapható autó fejlesztésének fedezetét. Baenziger és Kamelger egy Aston-kereskedést vezetett az alpesi országban, és a vállalat számos tehetős ügyfelével üzleteltek, így jött képbe, hogy vállaljanak garanciát a projektre.

Az egyezség értelmében a Nebula Project kezelte a svájci ügyfelek Valkyrie-megrendelésekre vonatkozó foglalóit, a pénzt pedig az autó fejlesztésének finanszírozására fordították. Tavaly azonban az Aston Martin beperelte a céget, azt állítva, hogy az illegálisan visszatartott 15 millió fontot a vásárlók pénzéből. A brit márka felbontotta szerződését a Nebulával, most azonban a svájci kereskedők ellentámadást indítottak. 

Az Aston Martin az ellenük benyújtott keresetre reagálva azt közölte, hogy a per alaptalan és megtorló jellegű.

„Tavaly az Aston Martin polgári jogi eljárást indított a Nebula Project, és büntetőeljárást az igazgatósági tagok ellen, miután tudomást szereztünk arról, hogy a cég nem fizette ki a Valkyrie-program során ügyfeleinktől elvett, több millió fontnyi letétet” – kommentálta a fejleményeket Lawrence Stroll, az autógyártó vezérigazgatója.

„Az Aston Martin együttműködik az érintett ügyfeleinkkel, hogy biztosítsa számukra a járművek átadását. Bízunk jogi helyzetünkben” – tette hozzá a cégvezér.

Dubai,,Uae,-,November,18:,The,Aston,Martin,Valkyrie,Hybrid, DUBAI, UAE - NOVEMBER 18: The Aston Martin Valkyrie hybrid electric sports car is on Dubai Motor Show 2017 on November 18, 2017 , DUBAI, UAE - NOVEMBER 18: The Aston Martin Valkyrie hybrid electric sports car is on Dubai Motor Show
Fotó: Shutterstock

A per híre alig néhány héttel azután került napvilágra, hogy az Aston a szaúd-arábiai állami befektetési alap támogatásával 575 millió font értékű részvénykibocsátást indított. Szakértők szerint az ügy valószínűleg több évig fog tartani.

A limitált számú, 2,5 millió fontba  – több mint egymilliárd forintba – kerülő Valkyre autókat az Aston zászlóshajójának szánták, de a hosszú késések miatt számos ügyfél a foglaló visszatérítését kérte.

A bevezetés óta a vállalatnak több járművet is vissza kellett vennie műszaki javítások miatt. A Valkyrie modellel kapcsolatos problémák megoldása az Aston számára is kulcsfontosságú, mivel a brit cég gyakran támaszkodott a limitált szériás, magas árú különleges modellekre, hogy pénzügyeit megerősítse.