Hosszadalmas jogi procedúra végén környezet- és pénztárcakímélő döntést hozott az Európai Parlament: 2024-től kötelezően egységes lesz a mobiltelefonok, tabletek, kamerák és számos egyéb eszköz töltőportja.

usbc
Fotó: Jakub Porzycki / NurPhoto via AFP

A győztes az Android eszközökön használt USB-C zsinór. Az Apple nem ezt használja, ezért a számukra Európában komoly változást hoz a döntés, meg kell változtatniuk többek közt az iPhone-ok töltőit is.

A zsinórkavalkádra egyébként korábban mindenki panaszkodott, az Apple-termékek használói is. 

A döntés az Apple számára sem feltétlenül sorscsapás, ugyanis a változás arra ösztönözheti a vásárlóikat, hogy az újabb kibocsátású termékeiket vásárolják meg.

A döntés egyéb eszközökre is vonatkozik, és érintheti a Samsung, a Huawei és mások termékeit is – írta a Reuters. Maga az EP így foglalta össze közleményében az érintett kört: Gyártótól függetlenül ugyanazzal a C típusú USB-porttal lesznek ellátva a legfeljebb 100 W teljesítményű, vezetékesen tölthető új mobiltelefonok, táblagépek, digitális fényképezőgépek, fej- és fülhallgatók, hordozható játékkonzolok, hangszórók, e-könyv-olvasók, billentyűzetek, egerek, hordozható navigációs rendszerek és laptopok. A gyorstöltést támogató összes készülék esetében azonos lesz a töltési sebesség.

A kötelezettség 2026 őszére a laptopokra is kiterjed majd

 – olvasható az EP-közleményben.

Az EP egyébként óriási többséggel döntött, 602 volt az igen szavazat és csak 13 a nem és 8 a tartózkodás.

Az Európai Parlamentnek tagállamok ellen irányuló politikai boszorkányüldözés helyett ilyen, az emberek életét megkönnyítő intézkedésekre kellene több figyelmet fordítania - reagált a döntésre közleményében a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja.

Kevesebb a fiókban, kevesebb a kukában

Az egységesítés nem csak azoknak az életét teszi könnyebbé, akik többféle eszközt használnak, illetve akik más gyártóra váltanának, hanem környezetkímélő is.

Az Európai Parlament honlapján egy éve tett közzé tájékoztatást arról, mi indokolja az akkor még csak tervezett jogszabályi változást. Eszerint különböző becslések léteznek rá, mennyivel csökkentheti az e-hulladék mennyiségét az egységesítés, "de az egyik gyakran emlegetett szám nagyjából 1000 tonna évente". 

Az európaiak egyébként évente több, mint kétmilliárd eurót költenek jelenleg töltőkre - mondta a plenáris ülésnek a döntés meghozásakor a máltai Alex Agius Saliba, a téma jelentéstevője.

A döntés egyik várható hatása, hogy a gyártók felhagynak azzal a szokásukkal, hogy az eladott eszközhöz töltőt is mellékelnek. Ez az egyik oldalról tulajdonképp drágulást jelent a fogyasztónak, ha ezzel egyidejűleg nem csökkentik az árat is, ugyanakkor kevesebb kábelre lesz szükség, hiszen a legtöbb embernek már amúgy is van, amikor újabb eszközt vásárol. 

A következő lépések

Erről ezt írja az EP közleménye: "Az irányelvet most a Tanácsnak is hivatalosan el kell fogadnia, a szabály ezután jelenhet meg az Hivatalos Lapjában, és léphet hatályba a közzétételét követő huszadik napon. A tagállamoknak tizenkét hónap áll a rendelkezésükre az irányelvben foglaltak átültetésére, és további tizenkét hónap a szabályok alkalmazására. Az alkalmazás kezdőnapja előtt forgalomba hozott termékekre még nem terjednek ki az irányelvben foglalt kötelezettségek."