A milánói tőzsdére lépést fontolgatja a Ferretti olasz hajóépítő vállalat, amely az UniCredit és a Goldman Sachs bankot kérte fel a másodlagos bevezetés előkészítésére – írja a Reuters.

Monaco Yacht Show, Monaco, Monte Carlo - September 30, 2022: Monaco Yacht Show MYS with general Atmosphere. Yachts, Yachten, Ship, Ships, Superyacht, Superyachts, Sea, Meer, Mare. Mandoga Media Germany (Photo by Mandoga Media/picture alliance via Getty Images)
Fotó: Getty Images

A többi között a Riva, a Pershing és a Wally márkát birtokló észak-olaszországi központú társaság jövőre bevezetné részvényeit a hazai parkettre az ügyre rálátó források szerint. Arról egyelőre nem született döntés, hogy 2023 legelején vagy csak később kerül sor a részvények listázására, az időzítés leginkább a piac alakulásától függ.

A kínai Weichai Group többségi tulajdonában álló jachtgyártó az idén március végén debütált a hongkongi börzén, ahol 244 millió dollár forrást gyűjtött be a befektetőktől.

A távol-keleti holding tíz éve szerzett 86 százalékos tulajdonrészt, jelenleg 64 százalékuk van az 1968-ban alapított és hat olaszországi üzemet működtető Ferrettiben, Nyolc százalék a Ferretti család vagyonkezelőjénél van, öt befektetési társaságnak együtt 13 százaléka van, míg a közkézhányad 15 százalék. 

A luxusjachtgyártó 1670 főt foglalkoztat, és kategóriájában 13 százalékos részesedéssel globális piacvezetőnek számít. A társaság hetven országban több mint 350 kereskedő közvetítésével árulja hajóit. Az ázsiai bevezetéssel a helyi újgazdag fogyasztóközönséghez szerettek volna közelebb kerülni. 

A Ferretti árfolyama
 

A vállalat 2022 első felében 30 százalékkal, 642 millió euróra tornázta fel az árbevételét, amelyhez 69 millió eurós nyereség társult. A Hongkongban jegyzett részvények kilenc százalékkal kerültek lejjebb a hat és fél hónappal ezelőtti debütálás óta.