Globálisan már a harmadik egymást követő negyedévben csökkent a cégfelvásárlások és egyesülések volumene – derül ki a Reuters elemzéséből.

Mergers and acquisitions
Fotó: Shutterstock

A harmadik negyedévben a tranzakciók értéke 54 százalékkal, 716,62 milliárd dollárra esett vissza a tavalyi év azonos időszakának 1560 milliárd dollárjáról.

Az Egyesült Államokban a harmadik negyedévben közel 63 százalékkal, 255,89 milliárd dollárra csökkent az ilyen típusú tranzakciók értéke. Európában 42 százalékkal csökkent a harmadik negyedévben, míg az ázsiai és csendes-óceáni térségben 52 százalékos volt a visszaesés. Az emelkedő kamatlábak miatt a hitelezők kevésbé hajlandók a nagy tranzakciókat finanszírozni, míg a vállalatok részéről kellett több akvizíciót későbbre halasztani, bízva a kamatkörnyezet javulásában.

Mivel az idén általánosan romlottak az üzleti kilátások, számos potenciális befektető úgy döntött, hogy eláll a korábban megkötött megállapodásoktól. Hiába erős a dollár, a geopolitikai feszültségek és az miatt az amerikai cégek számára mégse vonzó az európai vállalatok felvásárlása sem. A régóta nem látott kamatkörnyezet az M&A-piacra és azon belül a cégértékelésekre van igazán jelentős hatással. 

A mai piacokon a legtöbb bank nem szívesen vállalna 3-4 milliárd eurós finanszírozást egy európai M&A-ügylethez, mivel azok megkötése több időt vesz igénybe, számtalan kockázatot rejt, és az ügyletek átfutási ideje is megnőtt

– mondta Guillermo Baygual, a JPMorgan felvásárlásokkal foglalkozó részlegének társvezetője. Mindezek ellenére a fúziók, felvásárlások nem álltak le teljesen, az év során több nagy üzletet is kötöttek. Legutóbb sokakat meglepett, hogy az Adobe története eddigi legnagyobb felvásárlása során 20 milliárd dollárért bekebelezte riválisát, a Figmát.

Cégfelvásárlások és egyesülések alakulása
 

Az Amazon az idén több akvizíció is végrehajtott, júliusban a klinikákat és orvosi rendelőket üzemeltető 1Life Healthcare került a vállalat tulajdonába, majd augusztusban 1,7 milliárd dollárért megszerezte a robotporszívókat és felmosórobotokat gyártó iRobot nevű céget.

Az Xbox konzolokat gyártó Microsoft még januárban jelentette be, hogy 75 milliárd dollárért felvásárolta az egyik legnagyobb videójáték-kiadót, az Activision Blizzardot, amivel rengeteg játék került az amerikai vállalat kezébe.

Fordult a kocka: a Cineplex felvásárolná a Cineworld amerikai részlegét

A kanadai mozilánc, a Cineplex felvásárolná a csődbe ment rivális, a Cineworld Regal nevű amerikai részlegét. Korábban a Cineworld tervezte megvenni a versenytársát.