Az Amazon 1,7 milliárd dollárért felvásárolja a robotporszívókat és felmosórobotokat gyártó iRobot nevű vállalatot – írja a The Wall Street Journal. Az Amazon mai közleményéből kiderül, hogy részvényenként 61 dollárt fizet az amerikai vállalatért egy teljes egészében készpénzes üzlet keretében. Az ár 22 százalékos prémiumot jelent az iRobot csütörtöki, közel 50 dolláros záróárához képest. A robotokat gyártó cég vezérigazgatója, Colin Angle a részvényesek jóváhagyását igénylő felvásárlás lezárultával is pozíciójában marad.

Az iRobot még 2002-ben mutatta be Roomba porszívóját: a vezeték nélküli, intelligens porszívó megtanulja és feltérképezi a tereket, hogy eltakarítsa a port és a rendetlenséget. A cég néhány éve Braava néven mutatta be felmosórobotját.

iRobot Roomba j7

Az iRobot lesz az Amazon negyedik legnagyobb felvásárlása: 2017-ben a mesterséges színezékektől, aromáktól és tartósítószerektől mentes ételeket árusító Whole Foods nevű céget 13,7 milliárd dollárért vette meg. Nemrég az MGM filmstúdiót vásárolta meg 8,5 milliárd dollárért. Júliusban pedig a klinikákat és orvosi rendelőket üzemeltető 1Life Healthcare is az Amazon tulajdonába került 3,9 milliárd dollárért.

Az ügyletre akkor került sor, amikor az iRobot bejelentette, hogy a második negyedévben 30 százalékkal csökkent az árbevétele, amely 255,4 millió dollárt tett ki, és a nettó veszteség 43,4 millió dollárra nőtt az előző negyedévi 2,8 millió dollárról. A robotgyártó cég szerint a legutóbbi negyedév eredményeit a megrendelések csökkenése, az ellátási lánc problémái és az erősebb dollár rontotta.

A Roomba felvásárlásával az Amazon még több terméket kínál az úgynevezett intelligens otthonok működtetéséhez, a vállalat tulajdonában van az Alexa virtuális asszisztens és a Ring nevű okoscsengő. Érdekes adalék, hogy a Roomba robotjai az Amazon Prime Day eseményen rendszeresen szerepeltek kiemelt termékként.

Arról korábban már beszámoltunk, hogy az elmúlt napokban több száz Amazon-raktárban dolgozó munkavállaló sztrájkolt, mert kevesellték a felajánlott béremelést.