Az Adobe 20 milliárd dollárért felvásárolja a tervezőszoftvereket gyártó Figmát – írja a The Wall Street Journal. Ez a vállalat történetének eddigi legnagyobb felvásárlása, eltörpül mellette a Marketo 2018-as bekebelezése (4,75 milliárd) és a Macromedia 2005-ös 3,5 milliárdos akvizíciója.

San,Jose,,Ca,,Usa.,October,17,,2021,,Editorial,Use,Only, San Jose, CA, USA. October 17, 2021, Editorial Use Only, 3D CGI. Adobe Signage Logo on Top of Glass Building. Workplace Computer Software Company in High-rise Office Headquarter. San Jose, CA, USA. October 17, 2021, Editorial Use Only, 3D CGI. Adobe Signage Logo on Top of Glass Building. Workplace Computer Software Company in High-rise Office Headquarter.
Fotó: Shutterstock

Az 1982-ben alapított Adobe több tucat szoftvert gyárt, legismertebb terméke a képek szerkesztésére és manipulálására szolgáló Photoshop, és az amerikai cégnek köszönhetjük a PDF-fájlok létezését is.

Vele szemben a 2012-ben alapított Figma kevésbé ismert, de az alkalmazásokat és egyéb technológiai termékeket fejlesztő szoftverfejlesztők és termékmenedzserek körében rendkívül népszerű. Egyik legfőbb riválisa éppen az Adobe XD. A Figma különlegessége abban rejlett, hogy felhőalapú alkalmazás, tehát bármilyen számítógépről és platformról lehetett vele dolgozni anélkül, hogy szoftvereket kellene telepíteni.

Ez megkönnyítette azokat a projekteket, amelyekben többen dolgoztak együtt.

Azt nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy melyik program nevezhető jobbnak: a csapatmunka terén a Figma erős, míg az Adobe XD akkor hasznos, ha a felhasználónak vannak tapasztalatai a cég más termékeivel.

A szakértők a rekordmagas felvásárlási árat látva azt fejtegették, hogy defenzív jellegű bekebelezés történt, vagyis az Adobe így védi piaci részesedését, amelyet más cégek (Sketch, Canva) is veszélyeztetnek. 

Ez egy olyan felvásárlás volt, amelyet a szükség, nem pedig a lehetőség vezérelt

– mondta Mark Moerdler, a Bernstein Research elemzője. 

David Wadhwani, az Adobe digitálismédia-üzletágának vezetője visszautasította ezeket a megjegyzéseket. A megállapodás szerint a Figma vezérigazgatója, Dylan Field az üzlet után is a helyén marad, szerinte az akvizíció segíti a program fejlődését, és könnyebbé teszi a felhasználók munkáját.

Az Oracle árfolyama
 

Az Adobe 1,14 milliárd dolláros nettó nyereségről és 4,43 milliárd dolláros bevételről számolt be üzleti éve harmadik negyedére vonatkozóan, ami 13 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest. A cég piaci értéke az üzlet bejelentése előtt mintegy 174 milliárd dollár volt. A vállalat vegyes előrejelzést adott ki a negyedik pénzügyi negyedévre vonatkozóan. A negyedév bevétele 4,52 milliárd dollár lesz, szemben a 4,6 milliárd dolláros konszenzusos becsléssel.

Az ügylet a tervek szerint 2023-ban zárul, de még a hatóságoknak is jóvá kell hagyniuk.