Az Amazon 3,9 milliárd dollárért felvásárolja a One Medical orvosi alapellátó hálózatot üzemeltető 1LifeHealthcare céget, melynek részvénye 68 százalékot emelkedett a hírre.  

Az Amazon már 2019-ben belépett az egészségügyi piacra, de az Amazon Care egyelőre Washington államban nyújt szolgáltatásokat. Ám az akvizícióval hozzáférést kap a társaság a 25 amerikai piacon, 180 orvosi rendelőt működtető,  8 ezer vállalattal együttműködő One Medical rendszerhez. És komolyan betörhet a 4 ezer milliárd dolláros amerikai egészségügyi piacra.

Az egészségügy előkelő helyen szerepel az újrafeltalálásra szoruló szolgáltatások listáján, s mi rengeteg lehetőséget látunk arra, hogy javítsuk a minőségét, s értékes időt takarítsunk meg az embereknek mondta Neil Lindsay, az Amazon Health Services alelnöke.

Dr. Stephanie Long (center top), MD, of One Medical Group uses a doppler to listen to the heartbeat of the baby carried by Danielle Greene (bottom), who is 20 weeks pregnant,  during a prenatal appointment  on Thursday, February 4, 2016 in San Francisco,
Fotó: San Francisco Chronicle/Hearst Newspapers via Getty Images

A tervek szerint a One Medical vezérigazgatója, Amir Dan Rubin az ügylet zárása után is a helyén marad. Az akvizíciós ajánlat 77 százalékos prémiumot jelent a szerdai záróárhoz képest. A közelmúltban közzétett részvényszámlálás alapján az üzlet értéke körülbelül 3,5 milliárd dollár lenne, ehhez jönnek még az adósságok, így alakult ki a 3,9 milliárdos végösszeg.

Az Amazon részvényei is felfelé indultak, 0,62 százalékot emelkedtek napon belül.

Az Amazon célja, hogy képes legyen olyan orvosi szolgáltatást nyújtani, amely egy alkalmazásban folytatott csevegéssel kezdődhet, virtuális vizittel folytatódhat egy egészségügyi szakemberrel, s akár egy órán belül otthoni látogatást is tartalmazhat, akár vényköteles gyógyszereket is szállítanak a beteg otthonába.

Az Amazon két évvel ezelőtt vásárolta fel a PillPack online gyógyszertárat.

A ügylet részeként a Carlyle Group magántőke-társaság, mely még a 1Life Healthcare IPO előtt szállt be 350 millió dollárral a One Medicalbe, felszámolja ezt a pozíciót.