Várhatóan ezen a héten indít alapos vizsgálatot a brit Verseny- és Piacfelügyeleti Hatóság (CMA) a Microsoft ellen – írja a Financial Times az ügyet jól ismerő és nevük elhallgatását kérő forrásokra hivatkozva. A portál szerint a britekkel párhuzamosan az EU trösztellenes hatósága is vizsgálatot indít az amerikai cég ellen.

Microsoft logo, 26 March 2021, Bavaria, Munich: The Microsoft logo hangs on the facade of an office building in Parkstadt Schwabing, in the north of the Bavarian capital. Photo: Peter Kneffel/dpa (Photo by Peter Kneffel/picture alliance via Getty Images)
Fotó: Getty Images

Az Xbox konzolokat gyártó Microsoft még januárban jelentette be, hogy 75 milliárd dollárért felvásárolta az egyik legnagyobb videójáték-kiadót, az Activision Blizzardot, amivel rengeteg játék került az amerikai vállalat kezébe. 

A redmondiak biztosították riválisaikat, hogy a birtokukba jutott játékok a versenytársak konzolain is elérhetők lesznek, és nem lesznek Xbox-exkluzívak.

„Azt szeretnénk, ha az emberek több játékhoz férnének hozzá, nem pedig kevesebbhez” – jelentette ki korábban Brad Smith, a cég egyik vezetője. Azonban a Sony nemrég megvádolta a Microsoftot, hogy az akvizíció után tulajdonába kerülő játékok nem lesznek elérhetők a PlayStation konzolokon. A japán vállalat leginkább amiatt aggódik, hogy a Call of Duty nevű kasszasiker később nem lesz játszható az eszközein. A különböző háborúkban játszódó FPS minden idők legsikeresebb és a világ egyik legnépszerűbb, egyben rengeteg bevételt termelő videójáték-sorozata.

A Sony szerint a redmondi cég csak korlátozott számú évig ajánlotta fel az Activision sikerjátékának PlayStationre történő kiadását, így a távol-keleti vállalat rengeteg bevételtől esne el később.

A brit hatóság a hónap elején fejezte ki aggodalmát, szerintük a Microsoft felvásárlása versenyellenes lehet. A CMA öt napot adott a redmondi cégnek, hogy olyan kötelezettségvállalásokkal álljon elő, amelyek megoldják az aggodalmakat, vagy egy kiterjesztett, második fázisú vizsgálattal nézhet szembe.

Megfoszthatják a világ legnagyobb videójáték-ügyletétől a britek a Microsoftot

Utánajárnak, hogy az üzlet végeredményben korlátozza-e majd a piaci versenyt.

A portál szerint az amerikai cég úgy döntött, hogy ebben a szakaszban nem ajánl fel semmilyen jogorvoslati lehetőséget a brit szabályozó hatóságnak, mivel nem volt olyan nyilvánvaló kötelezettségvállalás, amelyet a CMA elfogadott volna. Egy, az ügyre rálátó és neve elhallgatását kérő versenyjogász szerint lehetetlen, hogy a Microsoft olyan jogorvoslatot ajánljon fel, amely megakadályozná, hogy a vizsgálat mélyreható trösztellenes vizsgálatba menjen át.

Debrecen,,Hungary,,Marc,11.,2018,View,From,The,Top,On, Debrecen, Hungary, Marc 11. 2018  View from the top on Xbox one s gamepad, game console, kid holding in his hands. Blurred background view and gaming concept. 2018 Fifa World Cup concept design, Debrecen, Hungary, Marc 11. 2018  View from the top on Xbox one s gamepad, game console, kid holding in his hands. Blurred background view and gaming concept. 2018 Fifa World Cup concept design
Fotó: Shutterstock

Uniós források szerint a következő hetekben az uniós versenyhatóság is vizsgálni fogja az esetet, a felvásárlás mértéke és a riválisok növekvő aggodalma miatt pedig alaposan elemezni fogja az üzletet.

A Microsoft az eredeti tervek szerint jövő év június végéig szeretné a felvásárlást lezárni, de a brit és az uniós piaci felügyelet mellett világszerte jelezték a hatóságok, hogy fenntartásaik vannak az üzlettel.

A redmondi céget akkor veszik elő, amikor versenyhatóságokat globálisan azzal vádolják, hogy korábban elnézők voltak a technológiai óriásokkal szemben, így a Microsoft alapos vizsgálatok elé nézhet. A Sony célja egyértelmű: a hatóságok kényszerítsék arra az amerikai vállalatot, hogy a felvásárlással birtokába jutott játékaikhoz mindenki egyenlő feltételekkel férjen hozzá.

Válságálló a videójáték-ipar? – most megdőlhet a régi igazság

A videójáték-ipart általában válságállónak tartják, a küszöbön álló azonban ezt a régi igazságot is megkérdőjelezi.