A kanadai Cineplex mozilánc tárgyalásokat folytat a csődbe ment rivális, aCineworld hitelezőivel, hogy felvásárolja a Cineworld amerikai részlegét, a Regalt – írja a Reuters az ügyet jól ismerő és nevük elhallgatását kérő forrásokra hivatkozva.

New,York,Ny,Usa-january,5,,2020,The,Regal,Cinemas,In, New York NY USA-January 5, 2020 The Regal Cinemas in Times Square in New York. Cineworld Group, the UK owner of Regal Cinemas, is reported to be preparing for a bankruptcy filing. New York NY USA-January 5, 2020 The Regal Cinemas in Times Square in New York. Cineworld Group, the UK owner of Regal Cinemas, is reported to be preparing for a bankruptcy filing.
Fotó: Shutterstock

Az 1995-ben alapított Cineworld 2017 végén vásárolta fel az amerikai Regal moziláncot, így az AMC után a világ második legnagyobb láncát üzemelteti. Tíz országban van jelen, köztük az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, Izraelben, Írországban, Magyarországon és más, kelet-európai országokban. 

A hónap elején viszont közel 5 milliárdos adósággal csődöt jelentett és 11. fejezet szerinti csődeljárást kezdeményezte.

Ezt egy vállalat jellemzően akkor kéri, amikor még van esély arra, hogy az eszközök átszervezésével elkerüljék a teljes fizetésképtelenséget. Ha ez mégsem sikerülne, akkor léphet életbe a 7. fejezet, a felszámolási eljárás.

Korábban már felmerült, hogy a két cég egyesül, 2019-ben a Cineworld bejelentette, hogy hárommilliárd dollárért felvásárolja a Cineplexet, azonban előbbi elállt az üzlettől, arra hivatkozva, hogy utóbbinak a vezetői rossz döntéseket hoztak a járvány alatt.

Ezután a két vállalat jogi csatározásokba keveredett, mivel a Cineplex beperelte a Cineworldöt egy kanadai kereskedelmi bíróságon és körülbelül egymilliárd dolláros kártérítést nyert. A Cineworld vitatta az ítélet jogosságát és nem fizette ki az összeget.

A két lánc az idén folytatott fúziós tárgyalásokat, amelyek azonban eredménytelenül végződtek. Így érkeztünk el szeptember elejéhez, amikor a Cineworld csődöt jelentett, mivel a járványvédelmi intézkedések feloldása, illetve enyhítése után a mozik várt fellendülése elmaradt, közben pedig a streaming egyre több nézőt vonz.

A helyzet fordulásával most a Cineplex akarja megvenni a Cineworld amerikai részlegét, a híreket viszont egyik fél sem kívánta kommentálni.

Padlóra kerültek az amerikai mozik – negyed évszázada nem volt ilyen kevés bevételük

Utoljára 1997-ben volt olyan alacsony az amerikai mozik havi bevétele, mint az idén szeptemberben. Ennek oka főként az, hogy nincsenek nagy megjelenések a tengerentúlon. A járvány miatt hónapokig tartó lezárások rendkívül nehéz anyagi helyzetbe sodorták a filmszínházakat, amelyek így nem tudnak kilábalni a felhalmozott adósságaikból. A szakértők októberre is 20-30 százalékkal kevesebb jegybevételt jósolnak, mint tavaly.