Az ősz elején sem enyhült a nyomás az európai alapkezelőkön, mi több, a júliusi 42 milliárd és az augusztusi 11 milliárd eurós visszaváltás után szeptemberben már 111 milliárd euró tőkét vontak ki a befektetők az újult erővel felcsapó piaci hullámok közepette.

Thoughtful,Businesswoman,Back,Analysing,Stock,Market,Chart,Screen,With,Financial
Fotó: Shutterstock

A meglévő kockázati koktél, a magas és energiaárak, a recessziós félelmek, az ellátási láncok szakadozása, valamint az eszkalálódó orosz–ukrán háború mellé már a brit piaci és politikai felfordulás is befolyásolta a befektetői döntéseket. A kontinens megtakarítói a hagyományos alapjaikból 107,3 milliárd eurót, a tőzsdén kereskedett alapjaikból (ETF) pedig további közel négymilliárdot váltottak vissza.

A nyár végével szemben, amikor leginkább csak a részvényalapokat sújtotta a tetemes kivonulás, szeptemberben szinte minden terméktől szabadultak a befektetők.

A tőzsdei befektetések továbbra is erős ellenszélben mozognak, az európaiak 31 milliárd euróval csökkentették itteni kitettségüket a részvényalapokon keresztül. Szeptemberben a kevésbé rizikós termékeket sem kímélték, kötvényalapokból az előbbieknél is nagyobb tételben, 33 milliárd euró értékben táraztak ki. 

A jellemzően a befektetések rövidebb idejű parkoltatására szolgáló pénzpiaci alapokból – alacsony rizikó ide, emelkedő hozamok oda – közel 27 milliárd euró tőkét vontak ki. Szokatlanul sok pénzt veszítettek a tranzakciókon keresztül az alternatív, valamint a vegyes eszközök is. Előbbiből 13,7 milliárd, utóbbiból 6,7 milliárd euró távozott.

A kisebb méretű árupiaci termékek 0,8 milliárd eurós mínusszal zárták a hónapot, friss pénznek pedig egyedül az – európai szinten ugyancsak csekély méretű – ingatanalapok örvendhettek, amelyek 2,6 milliárd eurót szívtak fel múlt hónapban. Az ingatlanos alapok közül is kiemelkednek a svájci bejegyzésűek, amelyekbe 2,2 milliárd eurót öntöttek a befektetők.

Az alkategória ezzel mind közül a harmadik legnépszerűbbnek bizonyult. Az abszolút kedvencek – 3,4 milliárd euróval – a dollárban jegyzett kötvényalapok voltak. A pólus másik végén, a legnagyobb vesztesek között a dolláros és az eurós pénzpiaci termékeket találjuk, amelyek 12,6, illetve 211,5 milliárd eurónyi tőkét buktak.

A szeptemberi nagy kitárazással együtt az idén már 336 milliárd euró tőkének mondhatott búcsút az európai alapkezelői szektor.

Az eladási hullám ellenére is maradt olyan szolgáltató, amely sikeresen tudta megszólítani az ügyfeleket. A legtöbb pénzt, 3,1 milliárd eurót a Goldman Sachsnál fektették be az európai befektetők, megelőzve HSBC-t és a svájci Pictet Goupot. Előbbi 2,5 milliárd, utóbbi kétmilliárdos tőkebeáramlással zárta az időszakot.

 

Kitettek magukért a magyar portfóliómenedzserek is, az európai uniós országok közül ugyanis a Magyarországon bejegyzett alapokba érkezett a negyedik legtöbb tőke, félmilliárd euró, köszönhetően a kötvényalapok megújult népszerűségének. Hazánkat csak a spanyol, a holland és a belga alapkezelők előzték meg a nettó értékesítésben.