A nyár végén is szenvedtek az európai alapkezelők, a júliusi, csaknem 42 milliárd eurós tőkekivonás után augusztusban további 11 milliárd eurót váltottak vissza belőlük a befektetők a Refinitiv Lipper pénzügyi adatszolgáltató legfrissebb statisztikája szerint. Az év eleje óta ezzel már 225 milliárd euró tőke füstölt el az európai befektetési alapokból.

dollár, erős
Fotó: Shutterstock

A piaci környezet továbbra sem kedvez a megtakarítóknak, az elszálló energiaáraktól fűtött és az azt megfékezni próbáló jegybanki kamatemelések mellett a recessziós félelmek is erős hátszelet jelentenek. Emellett a koronavírus-járvány utózöngéi, az ellátási láncok problémái, valamint az orosz–ukrán háború hatásai is nehezítik a befektetők életét.

A pénzkivonás ütemének lassulása mellett némi optimizmusra ad okot, hogy – a júliussal ellentétben – múlt hónapban már nem minden eszköztől szabadultak az európaiak, sőt több kategóriába érdemi mennyiségű friss tőke is érkezett, amivel sikerült tompítani a szegmens veszteségeit.

A részvényalapokon továbbra sem enyhül a nyomás, az előző havi 20 milliárd után 22 milliárd eurónyit adtak el a kockázatos terméktípusból. Ezen belül az amerikai kitettséget részvényportfóliókat építették le leginkább, 6,7 milliárd eurót kimentve belőlük.

Az alacsonyabb rizikójú alaptípusokhoz viszont – a központi kamatráták kitartó emelkedése, valamint a menekülőeszköznek tekintett dollár dinamikus erősödése mellett – megjött a befektetők kedve.

A könnyű hozzáférhetőség és az alacsonyabbnak vélt kockázatok miatt népszerű, ám jellemzően csekély hozamot kínáló pénzpiaci alapok a jelenlegi környezetben kifejezetten versenyképesek, így nem csoda, hogy a megtakarítók közel hatmilliárd eurót kötöttek le ilyen termékekben. A befektetők egyértelműen dollárba menekítették a pénzüket, ezt jelzi, hogy 

az összes alap közül a dollárban jegyzett pénzpiaci alapok vonzották be messze a legtöbb, 15,4 milliárd eurónyi friss tőkét.

Népszerűek voltak a kötvényalapok is, amelyek ezúttal 3,4 milliárd eurót tudtak becsatornázni a nagyobb júliusi pénzkivonást követően. Itt is a dolláralapú eszközöknek állt a zászló, a dollárban jegyzett globális kötvényalapokba 3,5 milliárd, az amerikai állampapírokat tartó alapokba 2,8 milliárd euró érkezett.

 

Az európai szinten kevésbé meghatározó ingatlanalapok 1,6 milliárd euró tőkét szereztek egy hónap alatt, a „békeidőben” még jóval népszerűbb vegyes alapok pedig mintegy 700 milliós pozitív nettó értékesítéssel zárták az időszakot.

Az árupiaci alapokból egymilliárd eurót váltottak vissza, vélhetően nem függetlenül a nyersanyagárak augusztusban tapasztalt ereszkedésétől.

Iszonyatos mennyiségű pénzt égettek el az alapkezelők világszerte

Közel 6 százalékkal apadt a globális alapkezelői összvagyon a második negyedévben. Az amerikai és az európai piac nagymértékben zsugorodott, Kínában viszont töretlen a bővülés. A részvény- és a vegyes alapok áldozatul estek a kockázatkerülésnek, a pénzpiaci és az ingatlanalapok viszont egyelőre ütésállónak bizonyulnak.