Az OMV osztrák olaj-, gáz- és vegyipari konszern egyszeri hatásoktól megtisztított üzemi eredménye (CCS Ebit) 3,5 milliárd euróra emelkedett a harmadik negyedévben az egy évvel korábbi 1,8 milliárdról, és több mint duplájára – 102 százalékkal – nőttek, és meghaladták a 17 milliárd eurót a cég csoportszintű bevételei is – közölte a vállalat pénteken kora reggel.

A customer returns to his car after refueling at a gas station operated by OMV AG in Ljubljana, Slovenia, on Saturday, June, 20 in Slovenia rejected Cinven Groups amended offer to buy the majority of Telekom Slovenije d.d., putting the sale of the largest company on the countrys privatization list on hold and raising chances it may fall through.
Fotó: Oliver Bunic / Getty Images

A vállalat korrigált nettó eredménye 781 millió euróról 1,2 milliárdra nőtt. 

A magas nyereségre való tekintettel a részben állami tulajdonban lévő csoport részvényesei a rendes osztalékon felül a 2022-es üzleti év után részvényenként 2,25 eurós külön osztalékban is részesülnek.

Az OMV nettó profitja megfelelt a várakozásoknak, míg üzemi eredménye meg is haladta az elemzők átlagosan 3,2 milliárd eurós előrejelzését.

Különösen a kőolaj és földgáz feltárásával és kitermelésével (upstream) foglalkozó üzletágban csilingelt a kassza. A szegmens üzemi eredménye több mint a háromszorosára, azaz 834 millió euróról, 2,7 milliárdra gyarapodott.

Az OMV ezzel szemben veszteséget volt kénytelen elkönyvelni vegyipari üzletágában, ahol a korrigált üzemi eredmény 66 százalékkal, 214 millió euróra zsugorodott. Ennek oka a poliolefinek európai referencia-árrésének csökkenése volt. A downstreamüzletágban (finomítás, értékesítés) a korrigált üzemi eredmény 342 millió euróról 600 millióra emelkedett.

Az osztrák cég néhány órával korábban jelentette be, hogy szándéknyilatkozatot írt alá az egyesült arab emírségekbeli Adnoc energiavállalattal egy új partnerség kialakítása érdekében az LNG-szállítások terén.

„Fontos lépést tettünk az OMV és az Adnoc közötti erős partnerség további elmélyítése érdekében” – hangsúlyozta Alfred Stern, az OMV vezérigazgatója a közlemény szerint.

Ez a megállapodás egy újabb építőköve azon törekvésünknek, hogy gázforrásaink diverzifikálásával erősítsük Ausztria energiaellátását

 – tette hozzá.

A reggel nyolckor nyitó bécsi börzén az OMV kurzusa 0,6 százalékkal, 43 euróra drágult kora reggel. Év eleje óta egyébként 7 euróval csökkent az árfolyam. Késő délelőtt viszont már más volt a helyzet, a papírok 9,5 százalékkal, 45,6 euróra lőttek ki.