A világ legrégebbi bankjának számító Monte dei Paschi (MPS) a költségcsökkentés jegyében több mint négyezer alkalmazottat nyugdíjaz közös megegyezéssel – írja a Reuters az olasz szakszervezetekre hivatkozva.

A picture taken on March 4, 2022 shows the statue of Italian 18th Century archdeacon, economist, and politician, Sallustio Bandini by the 14th Century Gothic style urban palace Palazzo Salimbeni, headquarters of the Italian bank Monte dei Paschi di Siena, one of the world's oldest bank, in Siena, Tuscany. (Photo by MARCO BERTORELLO / AFP)
Fotó: Marco Bertorello / AFP

Az olasz állami tulajdonú bank 21 ezer fős kollektívájából 4125 dolgozó jelentkezett a korai kilépési programra, ebből 4015 a korkedvezményes nyugdíjba vonulási lehetőséget választotta. 

A kilépő munkavállalók a elérése előtt hét évig a fizetésük 80 százalékát kapják kézhez.

Az MPS a szakszervezetekkel közösen dolgozta ki a program részleteit, és a bank vezetői ígéretet tettek, hogy néhány napon belül elbírálják a kérelmeket. Az MPS-t 1472-ben alapították a toscanai Siena városában, a patinás pénzintézet több mint tizenöt éve súlyos válsággal küzd.

2017-ben a római kabinetnek kellett megmentenie, és azóta 64 százalékban olasz állami tulajdonba került. Az ügyletet az EU azzal engedélyezte, hogy az állam záros határidőn belül eladja a részesedését. Ennek eredeti, 2021-es határidejét meghosszabbították, mivel az MPS helyzetét még mindig nem sikerült stabilizálni.

Az olasz pénzintézet még ebben a hónapban új részvényeket bocsát ki 2,5 milliárd euró értékben, hogy finanszírozni tudja az alkalmazottak kilépését, és a jövő évtől csökkenteni tudja költségeit.

A bank más módszerekkel is igyekszik spórolni és pénzhez jutni, valószínűleg eladhatja több ingatlanát 100 millió euró értékben, valamint értékesíti a Visában, a bankautomatákat üzemeltető Bancatomatban és az olasz központi bankban lévő részesedését.

A Róma és Brüsszel között létrejött megállapodás értelmében a pénzintézetnél a költségeket a bevételek 60 százalékára kell csökkenteni 2024-ig, ennek a része a korai kilépési program is.

Egyedül hagyta a berogyott bankkal az olasz államot az UniCredit

Nem kezdődött meg a kereskedés a világ legrégibb bankja, a Monte dei Paschi di Siena részvényeivel, miután a hét végén kiderült, hogy az UniCredit mégsem veszi meg az évek óta a megszűnés határán sínylődő pénzintézetet.