Nemzetközi gazdaság

Egyedül hagyta a berogyott bankkal az olasz államot az UniCredit

Nem kezdődött meg a kereskedés a világ legrégibb bankja, a Monte dei Paschi di Siena részvényeivel, miután a hét végén kiderült, hogy az UniCredit mégsem veszi meg az évek óta a megszűnés határán nyűglődő pénzintézetet.

Meg sem kezdték a kereskedést nyitáskor ma a Monte dei Paschi di Siena ((BMPS) részvényeivel a milánói tőzsdén, 

miután a hét végén összeomlottak az UniCredit és az olasz kormány tárgyalásai arról, hogy a vetélytárs megvegye az évek óta nagyon beteg sienai pénzintézetet. Mikor végül elindult a kereskedés, a 7,7 százalékot zuhant,

 egy euró alá, mielőtt valamennyit visszakapaszkodott. A papír öt éve még 26,25 eurót ért, majd 2017 ősze óta szinte lenullázódott. A bank 2028-ban lejáró Tier2 kötvényének hozama 4,5 százalékponttal, 41,5 százalékra ugrott a másodpiacon (ami árzuhanást jelent).

Fotó: Michele Spatari / AFP

A hír, hogy a tárgyalások végleg kisiklottak, már szombaton kiszivárgott, majd a gazdasági és pénzügyminisztérium és az UniCredit vasárnap este közös  közleményben meg is erősítette. 

Amennyiben megegyeznek, és együtt mentik meg az 1472-ben alapított bankot, a kormánynak akkor is mélyen a zsebébe kellett volna nyúlnia, és a hírek szerint pont azon bukott meg a megegyezés, hogy az UniCredit hatalmas állami szerepvállalásra tartott igényt.

Az olasz állam 2017-ben már kisegítette a BMPS-t, és az Európai Bizottság utasítása szerint december 31-ig szabadulnia kell részesedésétől a bankban. Ezt a tervet most minden bizonnyal felül kell írni. A részvény valamelyest erősödött – bár árnyéka maradt egykori önmagának –, miután egy jól értesült forrás a Reutersnek elmondta, az állam arra készül, hogy további pénzt pumpál a bankba, és ezt olyan piaci módszerrel teszi, hogy a kötvénytulajdonosok nem kényszerülnek „beszállni” a konszolidáció költségeibe.

államosítás UniCredit Olaszország feltőkésítés Monte dei Paschi
Kapcsolódó cikkek