Zárásra hatalmasat estek az amerikai tőzsdeindexek. A Dow Jones 2 százalékkal, 32 514, az S&P 500-as 2,1 százalékkal, 3749, míg a Nasdaq Composite 2,5 százalékkal, 10 353 pontra zuhant.

Black,Bear,Placed,On,A,Map,Of,The,United,States. black bear placed on a map of the United States. a bear market, a fall in the stock market. Economic downturn, financial crisis.bearish.down trend investment,US stocks,Stock k-line double exposure, black bear placed on a map of the United States. a bear market, a fall in the stock market. Economic downturn, financial crisis.bearish.down trend investment,US stocks,Stock k-line double exposure
Fotó: Shutterstock

A CNBC szerint a szabályos kiárusításban a félidős kongresszusi választások bizonytalan kimenetele is közrejátszott, a befektetőknek gőzük sincs, hogy mire számíthatnak, ki ragadja majd a kezébe a gyeplőt a törvényhozásban.

Emellett meg kell jegyezni, hogy a piacokat az egyik legnagyobb kriptotőzsde összeomlása sem hangolta jókedvre, fokozta a bizonytalanságot a digitális devizák piacán ezt követően jelentkező pánik is. A kurzusa két éve nem volt ilyen alacsony, az ethereum pedig ledobott magáról 13 százalékot. 

Egész vagyonok semmisülnek meg a kibertérben.

Visszatérve a politikára, a CNBC úgy véli, a három egymást követő napon át tartó emelkedését részben az hajtotta, hogy a Wall Street a republikánusok térfoglalására számított, azaz arra, hogy a jobboldal blokkolhatja a kormányzat adó- és költekezési terveit. 

A harc azonban még nem dőlt el, bár az NBC becslése szerint a republikánusok 221 mandátumot szerezhetnek, ami csupán szűk többséget eredményez.

A választási eredmények még mindig bizonytalanok, de a lefuttatott modellek és a befektetők által várt republikánus hullám megtört, és ez rövid távon tovább növeli az amúgy is csúcsközeli volatilitást

– írta Dennis DeBusschere, a 22V Research vezető piaci stratégája az ügyfeleinek szóló szerdai jegyzetében.

A befektetők a csütörtökön megjelenő októberi fogyasztói árindex miatt is aggódhatnak. 

A Dow Jones által megkérdezett közgazdászok arra számítanak, hogy a fogyasztói árindex 7,9 százalékkal nőtt az előző évhez képest, ami némileg elmarad a szeptemberi 8,2-es emelkedéstől.

„Az a Fed első számú ellensége, és ha a maginfláció emelkedik, a piac negatívan reagál, az biztos” 

– mondta Johan Grahn, az AllianzIM szakértője.

Továbbra is tisztítótűz pusztít a kriptopiacon

Az egyik legnagyobb kriptotőzsde került bajba – zuhannak az árfolyamok