Folytatódik a kriptoszektor két gigászának, a Binance-alapító Csangpeng Csaónak (akit az iparágban angol karakterekkel írt neve alapján csak CZ-nek hívnak) és Sam Bankman-Friednek (SBF) a drámája, miután a CoinDesk információi szerint a nem kötelező felvásárlási ajánlat értelmében a Binance megkezdte az FTX anyagi helyzetének vizsgálatát, ám mindössze fél nap alatt arra a következtetésre jutott, hogy inkább eláll a vásárlástól.

Key Speakers At IIF Annual Membership Meeting
Fotó: Bloomberg

Az ügyet eredetileg nem az FTX, hanem Sam Bankman-Fried másik cége, az Alameda ingatag anyagi helyzete váltotta ki, ezért nem világos, hogy a kriptotőzsde miért kerülhetett bajba. Mindenesetre kedden már több felhasználó sem volt képes a pénzét felvenni az FTX-től. Tekintve, hogy szerepe szerint egy kriptotőzsde nem végez olyan tevékenységet, amely a betétesek pénzét kockáztatná, olyan pletykák merültek fel, amelyek szerint az FTX az ügyfelek pénzéből hitelezett az Alamedának, ami mind a felhasználási feltételeinek, mind nagy valószínűséggel a törvényes működésnek is ellentmond. Ugyanakkor a Bloomberg írása felhívta a figyelmet arra, hogy 

az FTX lehetőséget nyújtott akár 20-szoros tőkeáttét segítségével végrehajtott, úgynevezett folytonos határidős ügyletek kötésére is, ami magyarázatot adhat a tőzsde fizetésképtelenségére is akár.

Ugyanakkor az, hogy mindössze fél nap alatt semmivé foszlott a Binance ajánlata, nem sok jót jelent, ahogy az sem, hogy a Semafor nevű hírszolgálat – melyben Bankman-Fried befektetőként is érdekelt – értesülései szerint 

az FTX jogi és megfelelőségi csapatának többsége kedden felmondott.

A hírek hatására további esésbe kezdett a legtöbb kriptoeszköz, ami talán annyira nem is meglepő, hiszen az FTX és az Alameda a szektor nagyra becsült, fontos cége volt, bukásuk mindenképpen váratlanul érkezett. A nyár eleji nagy eséseket hozó Celsius csődje is likvidációk sorozatát indította el, és jelenleg nem tudni, az Alameda és az FTX fizetésképtelensége a piac mely szereplőit fogja érinteni. 

Azt azonban lehet tudni, hogy ezek a vállalatok sokkal fontosabb szerepet töltöttek be az iparágban, mint a Celsius. Az ügyet elindító írás szerint az Alamedának 7,4 milliárd dolláros tartozása volt, ami könnyen csődbe juttathatja a cég hitelezőit is, egyfajta dominót indítva be ezzel.

A hagyományos pénzügyben tevékenykedő, ám a kriptoszektorral is együttműködő Silvergate részvényei 50 dollár fölötti értéken kezdték a hetet, ám mára már csak 36 dollár körüli áron mozognak. A hírek hatására a 17 ezer alá esett, az ether pedig kevesebb mint 1200 dollárba került. Hogy mely cégeket ránt magával SBF cégeinek bukása, még nem lehet tudni, de a jóval kisebb Celsius csődje több más kriptocéget is bedöntött tavasszal. Azt sem lehet tudni, hogy mik állnak a vállalat könyveiben, de az, hogy fél nap alatt kútba esett a tranzakció, nem sok jóval kecsegtet.

Fotó: AFP

Igaz, a Binance-alapító CZ eredeti vásárlási ajánlatáról szóló tweet sem volt különösebben meggyőző, kiemelte, hogy csak vizsgálat után venné meg az FTX-et, és azt is, hogy az ajánlat nem kötelező érvényű.